Foto Kristine Åkerlund

Friluftsaktiviteter

Natur, stillhet och äventyr. Vandring, fiske, bad är några av friluftsaktiviteterna som du hittar i Kramfors kommun.

Klicka + för att läsa om de olika aktiviteterna, fäll igen informationen genom att trycka –

Kramfors kommun bjuder på ett varierat fiske i både sjöar och strömmande vatten omgivet av vacker natur. Ett flertal fiskevårdsområden finns med fina fiskevatten där du kan få både ädelfisk, gädda och abborre.

Fiskevatten i Kramfors kommun

Klicka på kartbilden för mer information om fiskeplatserna.

fiskekarta

Vandringslederna i Kramfors kommun ger dig många upplevelser och tar dig på upptäcksfärd till nya platser.

Vandringstipset

Vandringtipset 1 juni 23 maj- 3 september ­– upptäck våra vackra omgivningar
Tillsammans med orienteringsklubben OK Branten har vi tagit fram Vandringstipset 2023.
Här får du tips på 10 utvalda platser att besöka under sommaren. Kartor är framtagna så att man lätt ska hitta utflyktsmålen. På varje plats finns en kod att samla.

Om du besöker minst tre platser och samlar tre koder så kan du vara med i utlottningen av fina priser. Svaren lämnas på kommunens kundtjänst Kom in på Torggatan 2 i Kramfors eller skickas till linnea.nilsson@kramfors.se

Kartorna för i år 2023 hittar du genom att trycka på bilden. De finns också att hämta på Kom in i Kramfors.

Besöksmål nr 6 Bergsviksberget är borttaget från årets vandringstips. Vänligen respektera detta.

Tryck på bilden så får du upp kartorna för 2023

Digitala kartor till promenadstigar

Region Västernorrland har i samarbete med Länsstyrelsen tagit fram digitala kartor över promenadstigar i Västernorrlands län. Promenadstigarna delas in i tre kategorier utifrån svårighetsgrad.

En promenad i naturen har bevisats ha god återhämtande effekt och motverkar stress och mental ohälsa.

Svårighetsgrader på promenadstigarna:

- Grön: möjlig att gå med rullator och barnvagn
- Blå: lätt men inte möjligt med rullator
- Röd: mer utmanande rundor med ojämn terräng och/eller branta backar.

Forksning visar att naturen har en läkande kraft. När du är fysiskt aktiv stärker du ditt immunförsvar och mår bättre i kropp och själ.

Kartorna för Kramfors kommun hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Högakustenleden

Högakustenleden är Sveriges vackraste vandringsled och sträcker sig 128 km genom världsarvet Höga Kusten. Leden är uppdelad i 13 etapper, man kan välja att vandra hela sträckan eller någon av etapperna.

Etappavdelningen är gjord för att du lätt ska kunna planera din vandring då varje etapp har minst en övernattningsmöjlighet under tak. Etapperna är även gjorda så att du kan ta dig till respektive etapps start och avsluta med bil. Det går dock inte att parkera vid alla platser.

På Högakustenledens hemsida kan du läsa mer om de olika etapperna och vandringen.

Läs mer:

Höga Kustenleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Världsarvsleden

Världsarvsleden löper tio mil genom Nordingrå socken. Leden är uppdelad på 14 etapper, varje etapp går mellan två informationstavlor.

På världsarvsledens hemsida kan man ta del av information och se kartor över varje etapp.

Läs mer:
Världsarvsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skuleskogens nationalpark

Vandra genom urskog och upplev den mäktiga Slåttdalsskrevan, som är ett resultat av hundratals miljoner år av geologiska processer. Den är cirka 200 meter lång, 40 meter djup och 6 meter bred.

Läs mer
Skuleskogens nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kyrkstigen–Vildmarksleden

Startar vid Ullångers kyrka och följer den gamla kyrkstigen genom Saloms by upp mot Kallsta fäbodar och vidare med Almsjönäs där vildmarksleden tar vid.

Läs mer
Vildmarksleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Omneleden

Omneleden består av tre olika sträckningar

Led Omne utgår från Omnebadet och går via Omne by upp till Omnebergets topp och ner genom Omnebergets naturreservat tillbaka till badet. Vyn från Omneberget är magnifik med utsikt över skärgården och dramatisk med det branta stupet ner mot Omnesjön. Ledens längd sex kilometer.

Led Ön tar dig upp de två bergen Krikberget och Brattberget. Här upplever du vackra vyer. Ledens längd är sex kilometer.

Led Salberg tar dig upp på två lokala berg med utsikt över Omne, Omneberget och Mjälloms Högklinten. Ledens längd 3,5 kilometer.

Läs mer
Omneleden- Vandra i Nordingrå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bönhamnsleden

Havsstigen är en slinga på cirka 1,5 km i yttersta kustbandet söder om Bönhamn. Den startar vid servicehuset "Kajen" i gästhamnen, följ blåa prickar.

Demonstrationsvägen, Ådalen 31

Den 14 maj 1931 skrevs svensk historia i Lunde. Tusentals fredliga demonstranter tågade från Frånö till Lunde i protest mot lönesänkningar och strejkbryteri. Väl i Lunde möttes demonstranterna av beväpnad militär. Fem personer dog för militärens kulor. Händelserna fick långtgående konsekvenser och lade grunden till både lagändringar och det vi kallar den svenska modellen. Sommartid finns information och utställningar i såväl Frånö som Lunde Folkets hus. I Lunde finns även den berömda skulpturen av Lenny Clarhäll.

Demonstrationsvägen från Frånö Folkets hus till Lunde Folkets hus är ett vandringstips. Vägen är ca fem kilometer lång och ringlar sig fram genom bostadsområden, längs järnväg och åkermark.

Erik Daniels led

I Norabygden finns en intressant led för den som är intresserad av kojbyggen och fängslande människoöden. Leden binder samman 21 kojor, numera kojruiner, som byggdes av enslingen Erik Daniels på 1800-talet. Erik Daniels föddes 1825 i Salteå och levde hela sitt liv i Norabygden, som en fattig man men fri själ. Han dog 1891, och efterlämnade då mängder av kojor i traktens skogar. Leden består av fyra etapper och kan gås i vilken riktning som helt. Det går även bra att besöka enstaka kojor. Kojan i Nordvik ska vara en av de mest välbevarade kojorna.

Läs mer:
Erik Daniels led Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hälsans stig

Hälsans stig är ursprungligen ett irländskt initiativ som idag finns spritt över hela världen. I Sverige är det Hjärt- och lungsjukas Riksförbund som ansvarar för konceptet.

Stigen har en sträckning på fyra kilometer längs Kramforsån via bostadsområdet Uttern/ Vesslan mot Flogsta och genom centrum. Stigen kan användas av såväl frisksportare och vardagsmotionärer som dagisgrupper och pensionärer. Vid varje kilometer sitter skyltar som visar hur långt du gått.

Läs mer
Hälsans stig Öppnas i nytt fönster.

Ådalsleden

Vandra från älv till hav längs denna vandringsled som går från Boteå Kyrka upp till Gålsjöbruk via Undromshöjden ned till Kyrkviken. Där ansluter den till Vildmarksleden som tar dig ut till kusten och Ullånger.

Läs mer
Ådalsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kyrkvikens naturstig

Runt Kyrkviken i centrala Kramfors finns en omtyckt naturstig. Längs stigen finns skyltar som bland annat berättar om det dramatiska järnvägsraset 1959 och om områdets industriella historia.

Styrnäs kyrkstig

Mellan byarna Styrnäs och Myckelby går en 2,4 km lång medeltida kyrkstig. Vandringen kan påbörjas från vardera hållet, men de finaste vyerna över berg, älv och dal får man om vandringen tar sin början i Myckelby, där det också finns en parkeringsplats vid sidan av vägen där stigen börjar. Karta kan hämtas på församlingshemmet i Styrnäs.

Hälsans stig i Kramfors

Prästtjärn

Prästtjärn

Barnvänligt insjöbad i Ullånger. Långgrunt med bryggor. Omklädningsrum, beachvolley och gungor. Gratis husvagns- och bilplatser.

Storsjöbadet

Storsjöbadet

Barnvänligt insjöbad i Skog. Långgrund strand med bryggor. Omklädningshytter, volleybollplaner och parkering.

Storsands havsbad

Storsand havsbad

Havsbad i Mjällom med stor fin sandstrand. Nära till Norrfällsviken med camping, restaurang och service. Naturreservat.
Här tas det inte prov av vattenkvalitén.

Butjärn

Barnvänlig insjö i Bjärtrå

Näsviken

Fin sandstrand vid havsvik. Inga faciliteter. Här tas det inte prov av vattenkvalitén. 

Våsands havsbad

Veåsands havsbad

Docksta, nära E4. Långgrunt med havsutsikt mot horisonten.

Dämstabadet

Dämstabadet

Mysigt insjöbad för hela familjen vid Dämstasjön, Konvaljparken i Lo.
Vattenrutschbana, hopptorn, minigolf, beachvolley, pingisbord och lekpark.

Rotsidan

Havsbad med plana klipphällar. Dass och grillplats. Här tas det inte prov av vattenkvalitén. 

Bönhamn

Badplats öster om Nordingrå. Havsbad och småbåtshamn med gästhamn. Naturbad. Förtäring och logi finns. Här tas det inte prov av vattenkvalitén. 

Hörsångshavsbad

Hörsångs havsbad

Barnvänligt havsbad med camping.

Omnebadet

Barnvänligt insjöbad i Nordingrå. Långgrunt, grillplatser, grillkåta och enklare campingplats.

Väjabadet

Väjabadet

Insjöbad i Väja.

Friluftsbyn

Friluftsbyn ligger på Skulebergets sydsida och är en perfekt samlingsplats för dig som gillar frilufsliv. Här erbjuds evenemang, aktiviteter och boende för dig och din familj mitt bland världsarvets mest populära sevärdheter.

Friluftsbyn äger toppstugan på Skuleberget. I juni till och med midsommar är den öppen under helgerna, därefter dagligen till mitten av augusti. Läs mer på Friluftsbyns egen webbsida hur öppettiderna är under resten av året.

Läs mer
Friluftsbyn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lappuddens friluftscenter

Upptäck världsarvet på två hjul, bestig de högsta bergen till fots eller upptäck små öar med kanot. Här kan du hyra cykel, kanot/kajak och roddbåt eller boka ett färdigt paket med aktiviteter, mat och boende.

Läs mer
Lappuddens friluftscenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Via Ferrata Skuleberget

Bergklättring på Skulebergets 250 meter höga bergsvägg under maximal säkerhet, det finns fyra leder av olika svårighetsgrad. Här har alla, med en kroppsvikt mellan 40-140 kg, klättra under maximal säkerhet. Det krävs inga förkunskaper.

Ett äventyr där du utmanar din höjdrädsla och njuter av den magiska utsikten över världsarvet Höga Kusten.

Läs mer
Via Ferrata Skuleberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Höga kusten walkabout

Vandring och guidning i Höga Kusten och Världsarvet Höga Kusten. Tillsammans med en friluftsguide får du lära dig naturnära liv, vandringsteknik, hitta rätt, matlagning över öppen eld, allt du kan behöva veta för en lyckad vandring.

Läs mer:

Höga kusten walkabout Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto Kristine Åkerlund

Klättring på Skuleberget

Kramfors kommun och Höga Kusten är fylld av inspirerande vyer och fantastiska utsiktsplatser. Här berättar vi om ett antal av dem. Varmt välkommen att utforska både våra tips och alla andra fina utflyktsmål.

Borgberget, Bollstabruk

Cirka två kilometer väster om Bollstabruk ligger en av Sveriges tre nordligaste fornborgar på Borgberget i Stensätter. Borgen är den i särklass bäst bevarade från denna tidsperiod, folkvandringstid 400-800 e.Kr.
Berget stupar brant på tre sidor. Endast den åt sydost vettande bergssidan kan bestigas till fots. Där har uppförts en kallmur med en öppning, där en stig kommer från skogsområdet nedanför berget.

Läs mer:

Bollstabruks webbplats Länk till annan webbplats.

Fäberget, Ullånger

Fäberget ligger i byn Skoved mellan Ullånger och Docksta på en avstickare från Höga Kusten-leden. Vandringen är relativt kort, men utsikten magisk. Från klipporna ser man Ullångersfjärden breda ut sig nedanför och ut mot öppna havet.Parkera bilen vid Kustladan/Docksta Vandrarhem & Camping och gå under E4.

Getsvedjeberget, Docksta

Inte långt från E4 och Skuleskogens nationalpark hittar man Getsvedjeberget. Från Veåsand och Skulebergets havscamping finns en markerad led upp till toppen och överhänget som kallas "Predikstolen". Här har du fantastisk utsikt över Norrfjärden och kan, om du törs, sitta och dingla med benen över kanten. Leden är skyltad från Skulebergets havscamping och är kort men bitvis brant.

Källa:

hogakusten.com Länk till annan webbplats.

Högklinten, Nordingrå

Högklinten är ett av Nordingrås högsta berg, 282 m över havet. Från toppen har du åt alla väderstreck en fin utsikt över kusten, havet eller inåt land över Nordingrå med angränsande socknar. På Högklinten, som är ett naturreservat, finns ett bronsåldersröse. Här ligger också ett världens högst belägna klapperstensfält. I isens spår visar här stora ytor av rundslipade stenar att den högsta kustlinjen en gång låg cirka 260 m över nuvande havsnivå.

För att ta dig upp på Högklinten kan du åka bil från Grunna, Mjällomsviken, där en skogsbilväg leder fram till branternas början.

Rödklitten, Nordingrå

Utsikten från bergets södra sida, över Mädansviken och Gaviksfjärden, är magnifik. Rödklitten är intressant på flera sätt. Lämningarna efter den kallmurade stenvall som finns vid det minst branta partiet på den övre delen av berget, är klassad som en fornborg från yngre stenåldern. De övriga bergssidorna utgjorde ett naturligt försvar i ett då omgivande hav.

Den basiska bergarten gabbro gynnar frodig artrikedom. Topografin och bergartens vittringsprodukter ger en intressant flora i den åldrande blandskogen. Vid Rödklitten i Mädan ansluter Världsarvsleden till Högakustenleden. Nära parkeringen vid informationstavlorna finns även ett av Mädans två minimuseer.

Läs mer:

Världsarvsledens webbplats Länk till annan webbplats.

Själandsklinten, Nordingrå

Själandsklinten sticker upp ur ett skogsklätt bergsmassiv och utsikten är storslagen. 1946 byggde traktens ungdomar en raststuga på klinten. Idag är det Själandsklintens förening som sköter om stuga, grillplatser, rastbord och dass.

Uppe på klinten finns stigar till flera utsiktsplatser. Tidigt på våren blommar purpurbräckan, som förutom i fjällen, endast är känd på Själandklinten och Ringkallen i Nordingrå. Själandsklinten kombineras gärna med ett besök på Gårdsbutiken. Världsarvsleden löper längs berget.

Läs mer:

Världsarvsledens webbplats Länk till annan webbplats.

Skuleberget, Docksta

Skuleberget är ett måste för den som besöker Höga Kusten! Det mytomspunna berget gör ingen besviken oavsett om man är sugen på vackra vyer, hisnande äventyr eller kunskap om världsarvet. Liften till toppen är stängd för tillfället (ska ersättas av en ny), men man når toppen både från Höga Kusten Stigen och vandringsleden förbi grottan.

Passa också på att ta en fika i toppstugan eller lär dig allt om Nordingrågranitens röda färg på naturum. Att utmana sig på någon av Via Ferratas leder är också en höjdare.

 

Stortorget, Nordingrå

Stortorget är en del av Gåsnäsberget, som ligger norr om Häggvik. Stigen till Stortorget nås från Mannamine.

Så sent som på mitten av 1800-talet var insjön Vågsfjärden en del av havet. Från utsiktsplatsen Stortorget syns landhöjningens fenomen med avsnörda havsvikar tydligt. Om 500 år kommer en ny sjö ha bildats när det smala sundet har grundats upp. Häggvik var med sin skyddande hamn länge traktens handelscentrum.

Läs mer:

Världsarvsledens webbplats Länk till annan webbplats.

Svedjeberget, Bollstabruk

Från Svedjeberget i Bollstabruk har man en härlig utsikt över Ångermanälven. Panoramat visar till exempel Ytterlännäs kyrka, långt där borta anas Mondi Dynäs (Väjafabriken). På toppen av berget finns en stuga och grillplats.

Utsikt Höga Kusten, Gallsäter

Upplev det handikappvänliga berget LillGälingen i Yttered/Gallsäter. Bra bilväg 2,3 kilometer till toppen av berget med fin utsikt. Även fin promenadväg, 2300 meter, till toppen. Där uppe finns en rastplats med vindskydd och sittplatser.

Läs mer:

Utsikt Höga Kustens webbplats Länk till annan webbplats.

Valkallen, Noraström

Valkallen är en utsiktsplats längs Höga Kustenleden, 240 meter över havet, med utsikt över Ångermanälvens mynning , Högakustenbron, Hemsön och naturreservatet Storön.

Det finns två stigar upp på berget, en på varje sida av berget. Båda stigarna ansluter till Höga Kustenleden, man kan gå upp på ena sidan och fortsätta vandringen längs Höga Kustenleden på den andra. De besvärligaste bitarna efter västra stigen är försedda med trappor och rep att hålla sig i. Här finns en raststuga som är utrustad med vedkamin, möjlighet till övernattning och utedass.

Läs mer:

Norabygdens webbplats Länk till annan webbplats.

Undromshöjden

Med 431 m.ö.h. är Undromshöjden ett av Ångermanlands högsta berg. På toppen tronar brandtornet, byggt omkring 1940.

Läs mer:
Undromshöjden Länk till annan webbplats.

Berghamns gästhamn

Fiskeläge med väl skyddad hamn på ett i övrigt öppet kustavsnitt.

Liten lugn hamn med vedeldad bastu, toalett och färskvatten. Soptunna finns i anslutning till gästbryggan. Möjlighet att köpa färsk och rökt fisk. Ett vackert fiskekapell från 1700-talet (Sveriges största) finns också i den lilla byn.

Läs mer:

Berghamns gästhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bönhamns gästhamn

Bönhamn är ett gammalt litet fiskeläge från 1600-talet med lugn och trevlig atmosfär. Ett populärt utflyktsmål som man även kan besöka med bil.

Serviceanläggning med tre toaletter, handikapptoalett, två duschar, ett komplett kök, tillgång till Internet samt ett allrum med TV. Lekplats med lektorn och gungor. Det finns även ett café, kanotuthyrning, boulebana samt ett antal souvenirbutiker i närheten. Från Bönhamn kan du ta turbåten till Högbonden för att njuta av mat eller fika.

Läs mer:

Bönhamns gästhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Häggviks gästhamn

Häggviks Gästhamn är belägen i Kråknäsfjärden längst in i Gaviksfjärden.

Läs mer:

Häggviks gästhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Norrfällsvikens gästhamn

Gästhamn i Norrfällsviken. 4-stjärnig semesteranläggning mitt i UNESCO´s världsarv Höga Kusten.

Det finns en serviceanläggning med kök, tvättstuga, bastu, duschar och TV-rum (38 kanaler).

Läs mer:

Norrfällsvikens gästhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hornö Brygga

Båthamn med gästplatser längst in i S. Hörnöviken, uppströms. Båhmanen som är porten till Högakusten hittar du strax väster om Högakustenbron. Med 2 stycken hotell md restaurang inom 900m.

Läs mer:
Hornö Brygga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fjärdbotten

Vid gammal fäbovall i östra delen av Norafjärden. Möjligheter till övernattning gratis under ansvar i fäbostuga. Grillplats. Vid insegling till Norafjärden ligger på babords sida Högakustenbron, som invigdes 1997 och som är världens sjunde längsta hängbro. Den är 1800 m lång och huvudspannet sträcker sig över 1210 m. Pylonerna, som håller den bärande kabeln är 180 m höga. Segel- fri höjd 40 m.

Läs mer:

Fjärdbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Docksta Havet

I inre delen av Dockstafjärden, Docksta Havet är den bästa platsen nära Skuleberget för att lämna din båt på säkra kajer och för att enkelt komma åt de naturliga omgivningarna och utomhusaktiviteterna i Skuleberget och Skuleskogen National Park.

Läs mer:
Docksta Havet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klockstrands gästhamn

Hamnen belägen omedelbart söder om Lilla Sandöbron. Djup 1-4m

Läs mer:
Klockstrands gästhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lövviks gästhamn

Vid gammalt fiskeläge på norra sidan av Storfjärden. Gäststuga med kök, 2 st sovrum med 3 st bäddar och dusch. Buss en gång/dag vardagar t/fr Lunde 12 km och Kramfors. Fin promenadstig, 2 km, till berget Valkallen som fått en toppstuga. Trivsel- kvällar och dans anordnas vid några tillfällen under sommaren.

Läs mer:
Lövviks gästhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måvikens gästhamn

Djupet vid bryggan är cirka 7 meter, förtöjning med ankare. En vacker vik öppen mot söder med vågbrytare vid hög sjö.

Läs mer:
Måvikens gästhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sandslån gästhamn

Gästkajen tar ca 25 gästplatser. Eluttag. Färskvatten via vattenslang. En sjösättnings- eller upptagningsramp finns nära gästhamnen

Läs mer:
Sandslån gästhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Uppdaterad: Sidansvarig: Linnea Nilsson