Hälsostigar och utegym

Du vet väl att forskning visar att regelbunden fysisk aktivitet gör motionären, fysiskt sett yngre?

Hälsans stig är ursprungligen ett irländskt initiativ som idag finns över världen. I Sverige är det Riksförbund HjärtLung som ansvarar för konceptet.

Runt om i kommunen finns det flera olika alternativ på stigar och promenadslingor som är lämpliga. Digitala kartor och mer information om dem kan du hitta här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varje år från och med 2019 har Kramfors kommun genomfört Vandringstipset, där du kan hitta förslag på olika vandringsleder inom kommunen. Läs mer om våra vandringsleder här.

Läs mer om Hälsans stig Kramfors centrum

Hälsans stig har en sträckning om 4 km efter Kramforsån via bostadsområdet Uttern/Vesslan mot Flogsta och genom centrum. Stigen kan användas av såväl söndagsflanörer, frisksportare, dagisgrupper och pensionärer.
Vid varje kilometer sitter skyltar som visar hur långt man gått oavsett var du väljer att starta eller sluta.

I anslutning till hälsans stig finns ett utegym. Där är det perfekt att stanna till för några enkla övningar som förbättrar din fysiska styrka.

Hälsans stig och få promenadtips på Riksförbundet HjärtLungs webbplats, se Relaterade länkar på denna sida.

Karta

Karta över Hälsans stig finns ladda ner som dokument, Du kan också hämta en karta i Kom in kundtjänst, på Hälsocentralen i Kramfors, First Hotell Kramm, Kramfors bibliotek och hos föreningen HjärtLung i Kramfors.

Utegym

Runt om i kommen finns det utegym för den som vill träna utomhus, kanske i samband med en promenad. De orter som har utegym är:

  • Kramfors, efter Hälsans stig och i Hagaparken
  • Bollstabruk, vid ån nedanför Bollstahallen
  • Docksta, nedanför Docksta hotel
  • Nordingråvallen, vid skidstadion
  • Herrskog, vid skolan

 

Uppdaterad: Sidansvarig: Elisabeth Svanberg