De fem kvinnorna som nämns i texten sitter i en soffa och tittar in i kameran. Alla ler.

Elin Roos, Åsa Jernström, Malin Åström, Victoria Jonsson och Kristina Strand är glada över samarbetet.

15 november 2022

Bokrecept – ett sätt att stimulera språket hos barn

De första åren i en människas liv är avgörande för att utveckla ett gott språk. Forskning visar att tidig tillgång till böcker i hemmet påverkar positivt. Därför satsar biblioteket, förskolans barnhälsa och barnavårdscentralen på Bokrecept.

– Vi har använt oss av konceptet med bokrecept tidigare, men nu har vi fördjupat samverkan mellan kommunen och Region Västernorrland genom att se över upplägget och arbetsformerna, berättar bibliotekarie Victoria Jonsson.

Vad är bokrecept?

Bokrecept är ett föräldrastöd när det gäller barns språkutveckling och läsning. Barn som kommer i kontakt med specialpedagoger och logoped vid förskolans barnhälsa och barnavårdscentralen kan få ett recept på att låna böcker som passar de språkliga behoven på biblioteken i Kramfors och Ullånger samt på bokbussen.

– Man visar upp bokreceptet och sedan hjälper bibliotekspersonalen till att plocka ihop böcker, säger Victoria Jonsson.

– På själva bokreceptet står det angivet vilken typ av böcker som önskas, till exempel böcker om känslor, färg och form, meningsbyggnad, stimulans på andra modersmål än svenska och allmän språkstimulering.

En mamma och pappa läser för sitt barn. De sitter i en soffa.


Invigningsfika

Nysatsningen på bokrecept firades med en releaseträff förra veckan på bibblan. Förutom personal från biblioteket fanns Åsa Jernström och Kristina Strand, specialpedagoger vid förskolans barnhälsa med. Även logoped Malin Åström och BVC:s Elin Roos var på plats.

– För en del barn kan ett bokrecept bli den första kontakten med biblioteket, ja kanske inte bara barnets utan familjens. När man läser för sina barn ges man en chans att vara nära och samtidigt bygga språk. Genom litteraturen talar man med sina barn - inte till, säger Åsa Jernström.

– Jag är väldigt glad över det samarbete vi har mellan Regionen och kommunen. Förutom att skriva bokrecept har ju vi på BVC har också förmånen att få dela ut en del gåvoböcker. Det här känns väldigt bra, avslutar Elin Roos.

Victoria Jonsson lyfter en bricka med ciderglas. På bordet finns en mängd kakor och andra godsaker.
Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Victoria Jonsson
Bibliotekarie
0612-802 65
victoria.jonsson@kramfors.se