Detaljplanering
Genom en detaljplan kan kommunen reglera hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelse ska se ut inom ett visst område. Detaljplanen redovisar därmed vad du får och inte får göra för byggåtgärder inom planområdet. En detaljplan är ett rättsligt bindande dokument och framförs som ett bestämt område på en plankarta. Kommunen får inte ge bygglov för åtgärder som strider mot detaljplanens bestämmelser. Till detaljplanekartan hör även en planbeskrivning, som förklarar planens syfte och hur planen ska tolkas. Ytterligare handlingar kan exempelvis innefatta en miljökonsekvensbeskrivning eller en illustrationskarta. En detaljplan gäller tills dess att den upphävs, ändras eller ersätts av en ny detaljplan.
I detaljplanen ska det framgå vilka ytor som är allmän plats, kvartersmark och vattenområde. Allmänna platser är vanligtvis gator, parker och torg. Detaljplanen reglerar hur de allmänna platserna ska utformas och användas. Kvartersmark är mark som exempelvis kan användas för bostäder, handel, kontor och industri. Inom kvartersmark reglerar detaljplanen till exempel hur stora eller höga bebyggelsen får vara, hur långt avstånd det ska vara mellan byggnad och tomtgräns, om rättigheter finns för att dra fram ledningar över någon annans mark.
I vilka situationer en detaljplan ska göras finns bestämt i plan- och bygglagen. Det är bara kommunen som kan besluta att ta fram och anta en detaljplan. Det är även kommunen som ansvarar för tolkningen av de gällande detaljplanerna.
Detaljplanen börjar att gälla när kommunens antagandebeslut har vunnit laga kraft, det vill säga när tiden för överklagande har gått ut och ingen har överklagat kommunens beslut att anta planen. Nu har du en garanterad rätt att bygga enligt detaljplanen under planens genomförandetid. Genomförandetiden är på minst 5 år och högst 15 år. Detaljplanen med regleringar fortsätter att gälla även efter genomförandetiden har gått ut, men då kan planen ändras, ersättas eller upphävas. Detaljplanens genomförandetid presenteras på plankartan.
Gällande detaljplaner
Det kan vara bra att ta reda på vad detaljplanen tillåter innan du köper en tomt eller ett hus och vad planerna anger för omgivningen. Detta för att se vad du får göra på tomten i form av att bygga nytt eller bygga till. De flesta av kommunens detaljplaner finns inom tätorterna, men det finns även detaljplaner för fritidshusområden.
Vill du ha information om gällande detaljplaner eller pågående detaljplaner, besök kommunens kartjänst Kramforskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kontakta Miljö- och byggavdelningen.
I karttjänsten kan du genom val i vänstra tablån välja olika lager. För att se gällande detaljplaner väljer du Bygga, bo & miljö>Detaljplaner>Plangränser. Zooma sedan in på önskat område och välj plan med info-knappen (en cirkel med ett i), därefter kommer en informationsruta upp där du kan välja bland olika plandokument. Välj det som är mest lämpligt för dig!
Emilia Stenberg, planhandläggare
Telefon 0612-803 61
Adam Malmheim, planhandläggare
Telefon 0612-803 47
Elise Estunger, planhandläggare
Telefon 0612-803 62
Kommunens kundtjänst/Kom in
Telefon 0612-800 00
Besöksadress
Ringvägen 34, våning 2.
Kramfors
Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors
Uppdaterad: