De två kvinnorna håller i utprintade figurer som ska finnas med i boken.

Maria Melander, till höger, håller i Biblioteksklubbens träffar. Sanna Leub finns till hands med diverse göromål under sin praktik.

07 maj 2024

Biblioteksklubben skriver och illustrerar en fantasybok

Har du hört att biblioteket har en särskild biblioteksklubb för mellanstadieelever? Varannan måndag samlas ett antal barn 10-12 år för att skapa och pyssla. Resultatet håller på att bli en digital bok, som ska släppas lagom till sommarens stadsfest.

– När vi körde igång klubben i höstas började vi från noll. Barnen fick själva välja inriktning på verksamheten och efter samtal kom det fram att alla var intresserade av fantasy. Det fick bli vårt första tema, berättar bibliotekspedagog Maria Melander.

Under roliga och kreativa former började klubben att ta fram karaktärer som skulle finnas med i berättelsen. Gruppvis ritade barnen figurer som fått namn som Tomato, Among us, Sky, Bladguld och Helmersson och No No. Det är djur, vättar, troll, människor och mycket annat.

– De tecknade bilderna klipptes ut och har sedan använts som underlag i ett AI-program, som förädlat och förfinat figurerna. I arbetet ingick också att ge dem olika egenskaper och personligheter, säger Maria.

En teckning som sedan gjorts om till AI-illustration.

Det är intressant och imponerande att se hur Biblioteksklubben lyckats transformera om teckningarna till proffsiga illustrationer genom att köra dem i ett AI-program.

Nästa steg blev att skapa miljöer, eller världar. Regnbågsvärlden och Trolleribergen är exempel på miljöer där mycket spännande händer. Själva storyn har gruppen spånat ihop tillsammans.

– Vi är nu i skedet att sätta ihop allt till en färdig bok. Handlingen är i princip klar, vi vet hur det ska sluta. Det återstår en del finlir plus naturligtvis utformning av själva boken, men ska bli så roligt och spännande den dag vi kan släppa den.

Maria sitter på en stol och läser högt ur berättelsen. Texten och en bild visas på storbildskärm på väggen.
Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Maria Melander
Bibliotekspedagog
0612-802 61
maria.melander2@kramfors.se