Maria och Theo står vid ett bord och pratar. De håller i några anslag som är skrivna på japanska, man ser stora japanska tecken.

Theo Tiknaz har stort nöje av allt japanskt. Tillsammans med andra ungdomar och bibliotekspedagogen Maria Melander ser han med spänning fram emot nästa veckas japanska afton.

08 maj 2024

Ungdomar bjuder in till japansk kväll på biblioteket

Än en gång är det spännande saker på gång på bibblan! Ungdomar och biblioteket har gått ihop för att skapa en minnesvärd kväll med fokus på allt som är japanskt. Den 15 maj är det dags för ett evenemang som lovar att bjuda på både nya erfarenheter och bekanta favoriter.

– Många ungdomar fascineras av Japan och deras kultur, så när japanska valdes som månadens språk för maj var det ungdomarna själva som ville bjuda in till en japansk kväll, berättar bibliotekspedagogen Maria Melander.

Theo Tiknaz går i årskurs 7 på Gudmundråskolan och är en av de som har ingått i planeringsgruppen. För honom är nästan allt med Japan intressant; språket, kulturen, musiken, litteraturen.
– Sedan tycker jag om den snälla, vänliga och artiga framtoningen som japaner har.

Smörgåsbord av japanska aktiviteter

Under den japanska kvällen, som är öppen för alla över 13 år och inte kostar något, kommer deltagarna att få testa på olika aspekter av den japanska kulturen. Språk och skrift är ett fascinerande område, eftersom det skiljer sig så totalt från svenskan. Med hjälp av Masako Karlsson får besökarna lära sig några grundläggande fraser och japanska tecken.

Kvällens aktiviteter inkluderar även konstnärliga inslag som origami och amigurumi (vilket är japanskt virkade eller stickade gosedjur).

Två japanska barn gör amigurumi.

Bilden är AI-genererad och illustrerar intresset för amigurumi.

För de spelsugna finns det möjlighet att tävla i Mario Kart, ett populärt japanskt dataspel som har charmat spelare världen över.

En av de roligaste utmaningarna blir säkert att tävla i att flytta ärtor med ätpinnar – en färdighet som kräver både koncentration och skicklighet. Men med ätpinnar ska man ju också äta, sushi står naturligtvis på menyn samt te, kakor och japanskt godis.

– Kvällen avslutas med en biofilm som kommunens Kultur- och fritidsavdelning bjuder på. Turligt nog fanns precis den film vi önskade, så det är ”Pojken och hägern” som kommer att visas, avslutar Theo Tiknaz.

Flera affischer som ligger i en hög.

Affischen är designad av Melwin Näslund, elev på Ådalsskolan.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Maria Melander
Bibliotekspedagog
0612-802 61
maria.melander2@kramfors.se