Elever i matsal

Frågor och svar om skolmaten

Vi följer som många andra kostverksamheter i Sverige Livsmedelsverkets rekommendationer. De rekommenderar att servera magra mejeriprodukter för att minska intaget av mättat fett. Fett används som bränsle i kroppen men om för mycket av det kommer från mättat fett kan det vara skadligt för vår hälsa. Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna bör högst en tredjedel av fettet vi äter vara mättat. Mager mjölk innehåller lika mycket näring som fetare mjölk, men med mindre mättat fett.

Både hälsan och miljön mår bra av att hålla nere på mängden rött kött och chark*. Kött innehåller bra näringsämnen som järn, som är viktigt särskilt för barn och ungdomar. Samtidigt har forskning visat att rött kött och chark kan öka risken för vissa cancersjukdomar. Charkprodukter innehåller dessutom ofta en stor mängd mättat fett och salt, vilket bör begränsas. Livsmedelsverkets rekommendation för barn och vuxna är att begränsa intaget av rött kött och chark till 500 gram per vecka. För att göra det enklare i skolan kan vi erbjuda mer vegetarisk mat, ägg, fisk och fågel istället. Det är också möjligt att blanda i bönor, ärtor eller linser i maträtter som köttfärssås eller grytor för att minska mängden rött kött. På så sätt kan vi tillsammans bidra till en bättre hälsa och en friskare miljö.

*Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Med charkprodukter menas kött (även från fågel) som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. Exempel är korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding.

För att minska mängden rött kött och chark kan man erbjuda fler vegetariska alternativ. Det är bra både för hälsan och för miljön att äta mer grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn. Beroende på vilken skola eleven går på serveras 2-3 olika lunchalternativ, varav ett vegetariskt varje dag. Dessutom finns en stor salladsbuffé samt mjölk, smörgåsfett och bröd tillgängligt.

Andra saker vi gjort för att minska vår klimatpåverkan är till exempel:

  • Ökat mängden ekologiska inköp.
  • Vi köper nästan bara svenskt kött och kyckling, och försöker hela tiden öka våra inköp från lokala leverantörer.
  • Matsedeln är säsongsanpassad så därför serverar vi t.ex. inte gurka och tomat på vintern.
  • Vi undviker att servera ris eftersom det har en större klimatpåverkan än andra spannmål och innehåller arsenik. Ris serveras bara enstaka gånger.
  • Fisken som serveras är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. I princip all fisk vi köper är MSC-, ASC- eller Kravmärkt.

Elever med specialkosten minus fläsk ska varje dag kunna äta någon av de ordinarie rätterna. Innehåller en av rätterna fläsk hänvisas de till den andra rätten om skolan serverar en sådan, annars hänvisas de till den vegetariska rätten.

Vi jobbar ständigt med med att göra våra matsedlar och recept bättre och mer varierade. Beroende på skola serveras 2-3 olika lunchalternativ, varav ett vegetariskt varje dag så att du som matgäst har möjlighet att välja det du helst vill äta.

Vi har en menygrupp som består av kockar och måltidsplanerare som hjälps åt att skapa en så bra matsedel som möjligt.

Elever får gärna komma med synpunkter via matråden som finns på varje skola.

Matsvinn är när mat kastas bort istället för att ätas, trots att den fortfarande hade varit ätbar om den hade hanterats på ett bättre sätt. En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. En stor del kommer från våra tallrikar och handlar då ofta om att vi lägger på mer än vad vi orkar äta upp.

Enligt Livsmedelsverket slänger hushåll i Sverige ca 33 kilo mat och dryck per person och år.

I köken fokuseras det på förvaring, beställnings- och användningsrutiner samt portionsberäkningar. Vi mäter serveringssvinn och tallrikssvinn varje dag i våra verksamheter för att kunna följa utvecklingen. Emellanåt genomförs temaveckor i samarbete med skolan där fokus ligger på hållbarhet och målet med veckan bland annat är att informera och arbeta med att minska svinnet.

Mål är antagna både i FN:s miljömål (Agenda 2030) och i den svenska livsmedelsstategin för att halvera matsvinnet till år 2030.

I kommunen arbetar vi aktivt för att nå de nationella och de internationella målen.

Om du som elev har åsikter om maten så ta gärna upp dessa i matrådet på din skola.

Följ oss också gärna på Facebook och på Instagram, vi heter Kramforsmat.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anki Frånberg

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors
kommun@kramfors.se