24 februari 2022

Maria och Jörgen berättar om välfärdsteknik i äldreomsorgen i nationell pod

Två av välfärdsförvaltningens medarbetare har den stora äran att medverka i det senaste numret av "Podden av välfärdsteknik". För Maria Zetterblad, enhetschef på Kaptenen, och Jörgen Westin, specialistundersköterska, var det självklart att tacka ja när frågan kom.

– Vi har ju varit med under resans gång från när Kramfors kommun började digitalisera äldreomsorgen och tycker att det är mycket bra som gjorts, säger Jörgen och Maria fyller i:

– Kan vi på något sätt sprida kunskap och inspiration till andra kommuner är det bara en roligt.

Kramfors kommuns förändringsresa

Podden om välfärdsteknik ges ut av SKR Kompetenscenter där Kramfors ingår som en av tio modellkommuner. Detta avsnitt är nummer 11 i raden och fokus ligger på den förändringsresa Kramfors kommun gav sig in på 2015 när beslut togs om digitalisering.

Från den första åtgärden, som var nyckelfria lås, har mycket vatten runnit under broarna. Idag är exempelvis tillsyn via trygghetskamera och mobil dokumentation naturliga inslag i arbetet, likaså att använda olika produkter för välmående, såsom robotkatter och digitala spel som stimulerar rörelse.

– I podden berättar vi även om de elcyklar som köpts in samt det faktum att vi nu provar hur det är att arbeta med motoriserade draglakan. Plus lite till, berättar Maria.

Digital inspelning på distans

Inspelningen av podden skedde som sig bör digitalt; Jörgen och Maria satt på var sitt kontor uppkopplade mot SKR:s samtalsledare Eva Sahlén.

– Vi hade fått ett antal frågeställningar i förväg så det kändes bekvämt under samtalet som varade i ungefär en timme. Roligt nog är det den kände radioprofilen Kjell ”Kjelleman” Eriksson som sedan klippt ihop allt till en halvtimme, säger Jörgen.

Vill du lyssna på Maria och Jörgen?

Du som är intresserad av att lyssna på podden - ladda hem den på Appstore, Google play eller andra ställen där poddar finns.

Vill du hellre lyssna direkt på datorn - följ länken här nedan. Då kommer du till en SKR:s webbsida där de berättar om podden. Välj avsnitt 11. Alla podd-avsnitt går även att läsa i pdf-format.

Länk till SKR:s sida om podden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välfärdsteknik och digitala stöd

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?


David Wiklund
Verksamhetsutvecklare teknik
Välfärdsförvaltningen
0612-803 60
david.wiklund@kramfors.se