- Startsida
- / Stöd & omsorg
- / God och nära vård

God och nära vård
Sveriges regioner och kommuner står tillsammans inför en omställning av hälso- och sjukvården. Programmet för God och nära vård i Västernorrland har bildats för att stödja utvecklingen av hälsa, vård och omsorg i länet.
God och nära vård är en reform från staten för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem och regionerna har tilldelats resurser för genomförandet.
I Kramfors utför vi dels utvecklingsarbeten tillsammans med Region Västernorrland, dels gör vi förändringsarbeten på egen hand som har koppling mot God och nära vård.

Varför ska vi göra en omställning mot God och nära vård?
Befolkningsutvecklingen visar på att vi lever längre och andelen med kroniska sjukdomar och komplexa tillstånd ökar. Färre personer arbetar och betalar skatt samtidigt blir det svårare att rekrytera till välfärden/hälso- och sjukvården.
För vem?
Omställningen till God och nära vård genomförs med länets alla invånare i fokus och är ett nytt sätt att arbeta med hälsa. vård och omsorg. Vården behöver komma närmare patienten och brukaren. Utvecklingen av en nära vård pågår på lokal, regional och nationell nivå.
Ytterst är det staten som gett landets kommuner och regioner uppdraget att arbeta fram ett nytt, mer hållbart hälso- och sjukvårdssystem.
Vad?
God och nära vård är ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg:
- Utgår från individuella förutsättningar och behov.
- Bygger på relationer, är hälsofrämjande, förebyggande och proaktiv.
- Bidrar till jämlik hälsa, trygghet och självständighet för alla kommunens invånare.
- Grundas i gemensamt ansvarstagande och tillit.
Omställningen handlar om att flytta fokus från organisation till person.
- Från fokus på behandling och sjukdom till fokus på hälsofrämjande och förebyggande
- Från invånaren som passiv mottagare till invånaren som en aktiv och delaktig partner
- Från vård på sjukhus till öppna vårdformer
- Från isolerade vårdinsatser till samordning utifrån invånarens behov
Vilka ska göra det?
I Västernorrland har länets alla sju kommuner och Region Västernorrland tagit i hand på att som jämbördiga parter arbeta tillsammans i Programmet för God och nära vård i Västernorrland.
Programmet, som inleddes 1 juli 2021, ska stödja verksamheternas utveckling av länets hälsa, vård och omsorg.
Lokal arbetsgrupp (LAG)
I Kramfors har vi en lokal arbetsgrupp från olika verksamheter som tillsammans bildar en gemensam plattform för samverkan och samordning inom ramen för God och Nära vård.
LAG består av tjänstepersoner från bildnings- och välfärdsförvaltningen samt samhällsavdelningen på Kramfors kommun och representanter från de tre hälsocentralerna i kommunen.
Uppdrag samverkan - i den stora omställningen av vård och omsorg
Anna Böhlénius och Elin Berglund stödjer sina kommuner i omställningen till en god och nära vård. En vård och omsorg som i större utsträckning ska utgå från individuella behov och förutsättningar med en ökad samverkan mellan kommun och region.
- God och nära vård är ett långsiktigt, nationellt omställningsarbete som är spännande att få vara en del av, säger Anna Böhlénius.

Elin Berglund, Timrå kommun, och Anna Böhlenius, Kramfors kommun, är samordnare i nära vård-arbete
Rätt stöd i rätt tid under demensresan
Demensteamet växte fram som ett unikt pilotprojekt i Örnsköldsvik. Nu har det permanentats för att fortsätta ge patienter som diagnostiserats med demens en tryggare resa genom sjukdomsförloppet.
Samverkan över verksamhetsgränserna är kärnan i demensteamet. I projektgruppen ingår demenssjuksköterska, biståndsbedömare och arbetsterapeut från Örnsköldsviks kommun, specialistsjuksköterska och läkare från geriatriken, samt distriktssköterska från primärvården.
Nu när verksamheten har permanents har teamet även möjlighet att bjuda in andra professioner som patienten ar behov av, som till exempel kurator eller dietist.

Andrea Grafström, biståndshandläggare, Linda Backman, demenssjuksköterska, Susanne Wigren, arbetsterapeut, Ann-Marie Westerlund, demenssjuksköterska, Jonas Nyfelt, läkare, Eva Amundsson, demens- och samordningssjuksköterska primärvården.
Personlig hälsocoach hjälper länsbor äta bättre och motionera mer i Hälsosam online
Hälsosam online är en hälsosatsning som just nu pågår i Region Västernorrland. Deltagarna får kostnadsfri tillgång till en personlig hälsocoach och en app för att registrera motion och matintag. Varje vecka ger coachen respons och uppmuntran genom digital kommunikation.

Vården i Västernorrland ger ovanligt många rådgivningssamtal om motion och matvanor. Charlotte Högberg hjälper invånare att göra en livsstilsförändring i praktiken. Iwona Jacobsson ansvarar för satsningen.
Fler föräldrar och barn får tillgång till stöd i Örnsköldsvik
Ibland kan man som förälder känna behov av stöd i sin föräldraroll. I Örnsköldsvik finns nu Föräldrabyrån, som erbjuder föräldrastöd till alla kommuninvånare. Vägg i vägg ligger Barn- och ungdomsentrén dit barnen själva - likaväl som deras föräldrar och andra viktiga vuxna - kan vända sig.
– Syftet är att vi ska vara lättillgängliga. För att komma in hos oss ska det vara låga trösklar och vi finns för både vårdnadshavare och andra vuxna som är viktiga i barnens vardag, säger Erik Karlsson, som arbetar både på Föräldrabyrån och som skolpsykolog.

Barn och- ungdomsentrén Psykisk hälsa och Föräldrabyrån har nyrenoverade lokaler där Andreas Ögren, Marie-Therese Jonsson, Erik Karlsson och Sara Söderlund jobbar.
Ånge vill lyssna på barnen - för att deras perspektiv ska forma systemet
I Ånge kommun kraftsamlar skolorna och socialtjänsten tillsammans med primärvården och barn-och ungdomspsykiatrin i Region Västernorrland för att främja barn och ungdomars psykiska hälsa. Målet är att låta barnens behov forma systemet och därför utgår arbetet från att fånga deras röster.
Satsningen på barn och ungdomars psykiska hälsa och välbefinnande är en del av omställningen till god och nära vård i Ånge. Syftet är förebyggande åtgärder i stället för att jobba med akuta insatser.

Evelina Hägg från socialtjänsten i Ånge kommun, Eva-Lena Årmyr från elevhälsan, Lillemor Olofsson från primärvården, Jennie Näslund som är näravårdsamordnare i Ånge och Mats Gidlund, BUP, samarbetar över verksamhetsgränserna.
ÄlSa-teamet gör hembesök när livssituationen blir för svår
ÄlSa-hembesöksteam finns till för äldre och multisjuka medborgare i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå kommun. Namnet står för Äldre med Sammansatta vårdbehov och består av läkare i geriatrik, distriktssköterskor och sjuksköterskor med specialistkompetens.
Målsättningen för inskrivna patienter är att se till hela livssituationen, både medicinskt och omvårdnadsmässigt. Teamet arbetar för att förstå det som inte fungerar för patientens hälsa och om möjligt åtgärda det.

Ann Åsén och Anna-Karin Nordling Widén är distriktssköterskor i ÄlSa hembesöksteam i Sundsvall.
Test med surfplattor för digitalisering av vård och omsorg
Ett digitalt stöd i vården genom en egen surfplatta med uppkoppling mot regionens hälsocentral är ett koncept som har provats i ett pilotprojekt i Sundsvalls kommun. Nu utvärderas det och skapar ringar på vattnet.
– Vård och omsorg på distans med hjälp av den digitala tekniken är ett viktigt verktyg för att möta de ökade behoven och de minskade resurserna i sjukvården, säger Jonas Boström som varit projektledare för pilotprojektet Digital God och Nära vård i Indal-Liden.

Projektledaren Jonas Boström tror att piloten kan bli ett underlag för det fortsatta arbetet med vård och omsorg på distans i Västernorrland.
BarnSäkert
BarnSäkert är en arbetsmodell som drivs i samverkan mellan Sundsvalls kommuns socialtjänstförvaltning och Region Västernorrland. Syftet att upptäcka psykosociala riskfaktorer i små barns uppväxtmiljö. När barn far illa ska barnhälsovården och socialtjänsten snabbt kunna erbjuda hjälp till åtgärd. Knepet är ett nytt och tätt samarbete.

Eva-Lena Östholm och Anette Sjöstedt driver projektet BarnSäkert.
En trygg och nära vård för personer i LSS-boende i Sundsvalls kommun
Stuprörstänk kan göra vården svårtillgänglig för personer som bor på ett LSS-boende. Därför ska primärvård, specialistvård och LSS-sjuksköterskor i Sundsvalls kommun samverka för forma vården ur individens perspektiv. Med ökad trygghet förväntas vårdbehovet minska.

Projektledare Annelie Rosfjäll och Miriam Elffors, enhetschef för LSS-sjuksköterskorna i Sundsvalls kommun.
Samordnad Individuell Planering (SIP på distans)
När en patient behöver vård och stöd från flera olika aktörer ska det göras en samordnad, individuell planering (SIP). I Kramfors kommun sker planeringsmötena hemma hos patienten genom videosamtal. Nu ska arbetsmodellen införas i hela länet.
– Det var överraskande vilka stora vinster det gav, i första hand för patienten. Framgången beror på att vi har skapat så god samverkan mellan primärvården och kommunen, säger Malin Pettersson som är fast vårdkontakt i utskrivningsprocessen och enhetschef för hälsocentralen Höga Kusten.

Mona Nordmar, projektledare för breddinförandet av SIP på distans i Västernorrland, har videomöte med Malin Pettersson som är fast vårdkontakt i Kramfors kommun.
Introduktion till nära vård
Programmet god och nära vård i Västernorrland har tagit fram en film som en introduktion till nära vård.
Broschyr om God och nära vård i Västernorrland

Näravårdpodden
I Näravårdpodden intervjuas intressanta personer som på olika sätt speglar den förändring som vi arbetar för, mot en nära vård. Vi vill genom de här samtalen fördjupa kunskapen och också visa både på det som fungerar och det som är svårt.
Podden ges ut av SKR, Sveriges kommuner och Regioner. Ladda hem den där poddar finns eller följ nedanstående länk.
Till podden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck
Kontakt
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00
Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors
Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors
Samordnare
God och nära vård Kramfors
Anna Böhlenius
0612-803 84
Kontaktbrevlåda:
naravard@kramfors.se