Dödsfall och begravning

Vid ett dödsfall tillkommer en del praktiska frågor. Här finns information samlad kring begravning, bouppteckning och dödsboanmälan.

Alla i Sverige har rätt till en begravning. Det spelar ingen roll om man tillhör Svenska kyrkan eller inte, eftersom alla betalar begravningsavgift. Avgiften ger bland annat rätt till:

  • gravplats
  • gravsättning
  • kremering
  • lokal för begravningsceremoni

Det finns också möjlighet till borgerlig begravning för den som inte vill ha en religiös ceremoni. Denna typ av begravning kan utformas fritt efter anhörigas önskemål. Här kan man exempelvis välja:

  • begravningsförrättare
  • lokal
  • musik

För frågor om borgerlig begravning kontaktar man begravningsbyråer.

Mer information om vad man behöver veta när en anhörig avlidit finns på efterlevandeguiden Länk till annan webbplats..

När någon avlidit lämnas ett dödsbo kvar. De som ärver ansvarar för att göra en bouppteckning, vilket är en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. Detta redovisas till Skatteverket senast fyra månader efter dödsfallet.

Bouppteckning - Skatteverket Länk till annan webbplats.

Om den som avlidit inte har tillräckligt med pengar för att betala för begravningen och andra utgifter, kan man göra en så kallad dödsboanmälan. Det är en enklare version av bouppteckning och måste göras inom två månader efter dödsfallet. Men man kan bara göra en dödsboanmälan om den avlidnes tillgångar inte räcker till för att betala för begravningen. För att göra en anmälan, kontaktar man kommunens kundtjänst och ber att få tala med en dödsbohandläggare, se Kontakt.

Kostnad för begravningen ska betalas av dödsboet. Om det helt eller delvis saknas pengar i dödsboet finns möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd. Ta kontakt med Socialtjänsten innan beställning av begravning för information om vad som eventuellt kan beviljas.

Enligt de riktlinjer som råder, har personer rätt till en värdig begravning, även om dödsboet saknar tillgångar. Tänk på att man som sambos och gifta är försörjningspliktiga för varandra, vilket innebär att kvarlevande maka/make/sambo måste uppge sina inkomster och tillgångar vid en ansökan om ekonomisk hjälp för begravning.

Kramfors kommun har ingen utsedd borgerlig begravningsförrättare. Kommunen har dock utsett ett begravningsombud. Dennes uppgift är att granska hur församlingarna inom verksamhetsområdet tar tillvara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan.

Begravningsombud - Länsstyrelsen Västernorrland Länk till annan webbplats.

Sorg är en naturlig reaktion hos dig som förlorat en anhörig. På vilket sätt känslor utspelar sig och hur vi bearbetar sorgen kan var individuellt. Det är viktigt att veta att det finns stöd att få i ditt sorgearbete.

Här kan du läsa mer om sorgearbete.

1177 Vårdguiden - sorg när någon har dött Länk till annan webbplats.

Sorgbearbetning Länk till annan webbplats.

Det är möjligt att den avlidne har försäkringar som kan utfalla med anledning av dödsfall. Det finns inget centralt register över enskilda personers försäkringar. Men du kan själv försöka ta reda på vilka försäkringar som finns. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Försäkringar i ett dödsbo Länk till annan webbplats.

Uppdaterad:

Innehåll på sidan