En man skjuter en rullstol uppför en backe. I rullstolen sitter en äldre kvinna.
26 mars 2024

Avgift för hjälpmedel införs

Från och med 1 april 2024 införs ett avgiftssystem för hjälpmedel. Tidigare har kommunerna haft olika regler och avgifter, men man har nu tagit ett gemensamt beslut, vilket innebär att alla kommuner har samma avgifter och upplägg.

I Kramfors kommun har ärendet behandlats i Välfärdsnämnden och Kommunfullmäktige.

Vad är ett hjälpmedel?
Exempel på hjälpmedel är rullstol, rullator, vårdarsängar, förflyttningshjälpmedel, arbetsstolar eller TENS-apparat.

Vem ska betala avgift för hjälpmedel?
Alla invånare som lånar hjälpmedel, är 20 år och äldre och bor i Kramfors kommun. Gäller även invånare som bor på särskilt boende för äldre eller gruppbostad.

Månadsavgift
Du kommer att debiteras 76 kronor per månad (2024) för vissa hjälpmedel. Oavsett hur många hjälpmedel du lånar betalar du endast 76 kronor. Det gäller till exempel rullstol, rollator, vårdarsängar, förflyttningshjälpmedel, arbetsstolar eller TENS-apparat.

Månadsavgiften gäller även de hjälpmedel du redan har fått förskrivna.

Engångsavgift
Du kommer debiteras en engångsavgift på 119 kronor/styck (2024) för vissa hjälpmedel. Exempelvis duschpall, toalettförhöjningar, badkarsbrädor, vårdbälten, glidlakan, förhöjningsklotsar.

Avgiften gäller inte de hjälpmedel du redan fått. Förskrivaren kommer informera om avgiften vid tillfället du får det förskrivet.

Vad ingår i avgiften?
Vid månadsavgift ingår service och tillbehör till hjälpmedlen som lånas. Ingen service ingår i hjälpmedel som omfattas av engångsavgift.

När kommer första fakturan?
Fakturering sker i efterhand så första fakturan kommer för betalning i maj 2024. Om du har hemtjänst eller hemsjukvård kommer avgiften på samma faktura.

Mer information

Vill du läsa mer om hjälpmedel och avgifter hittar du information på kramfors.se/hjalpmedel

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Hjälpmedelsansvarig
0612-800 00 (växel) hjalpmedel@kramfors.se