Sinnesrorummet är ett dunkelt rum som ändå är fyllt av färger. De kommer bland annat från spotlights. I rummet finns mysiga fåtöljer att sitta i samt många andra saker som skapar stämning.

Sinnesrorummet är helt fantastiskt!

19 april 2024

Utökade och anpassade lokaler för Tallåsens korttidshem

Tallåsens korttidsboende är ett tryggt extrahem för ett antal barn och ungdomar i vår kommun. Nu kan de se fram emot dubbelt så stor yta att vara på. Igår invigdes nya lokaler som ger bättre möjlighet till spel, lek, rekreation och utveckling.

Marielle Sköldebjer har fram till nu varit enhetschef för korttidsboendet. I samband med invigningen gjorde hon sin sista arbetsdag i kommunen, men kan se tillbaka på en bra tid med engagerad och proffsig personal.

– De är guld värda och lägger ned stort hjärta i arbetet, inte minst i detta att skapa en trevligare och mer utvecklande tillvaro för barnen.

De tre i personalen håller i brickor med goda snittar som serverades på invigningen.

Marielle Sköldebjer (till vänster) har tillsammans med stödassistenterna Sebastian Nygårds och Carola Nyberg arbetat fram ett helhetskoncept för korttidsboendet. Även Petra Olofsson ingår i arbetslaget.

Tallåsens korttidshem, som ligger på Bruket, finns till för att ge barn och ungdomar i åldrarna 7-20 år med olika behov ett ställe där de kan vara utan sina familjer. Målsättningen är att på bästa sätt tillgodose föräldrars, barns och ungdomars behov av avlastning enligt LSS.

– Vi strävar efter att erbjuda en stimulerande och hemlik miljö. Därför är det så underbart att de får mycket mer att göra och kan utöva aktiviteterna under trivsamma former, säger Marielle Sköldebjer.

Fram till nu har korttidshemmet hållit till på övervåningen, men från igår har de också tillgång till nedre plan. Där finns nu:

  • Wii-rum där man kan spela motionsspel med trådlös kontroll
  • Stor smartboard/interaktiv bildskärm
  • Tovertafel som ger möjlighet att spela digitala spel med händerna direkt på bordet
  • Rum för sinnesro
  • Hörna där man kan läsa, umgås eller bara vara
De två kvinnorna spelar tennis och gör slagen i luften med en handkontroll.

Sandra Magnusson, fritidsledare inom funktionsstöd, och Marie Wiklund, enhetschef inom funktionsstöd, utmanar varandra på en match wii-tennis.

Stödassistenterna spelar spel på bordet med tovertafeln.

Tovertafel användas hos oss inom demensvården, men att göra det inom funktionsstöd riktat mot barn och unga är Kramfors faktiskt först i Sverige med.

Korttidshemmet arbetar också för att förbereda barnen och ungdomarna för vuxenlivet. Det blir nu lättare i och med att det finns till exempel kök och tvättstuga i lokalerna. En annan intressant investering är den elcykel med dubbelkommando som köpts in.

– Tanken är att övriga funktionsstöd ska kunna boka in sig på våra lokaler. De står ju många timmar onyttjade när barnen är i skolan. Så vår satsning ska gynna många, avslutar Marielle Sköldebjer.

Fotnot: Anna-Karin Jonsson ersätter Marielle Sköldebjer som enhetschef.

De båda sitter bredvid varandra i en elcykel.

Välfärdsnämndens ordförande Carl-Gunnar Krooks (S) passade på att prova elcykeln med Marie Viklund. Till höger står Tomas Öberg, som fram till nyligen varit t f chef för Funktionsstöd och på så vis med i utvecklingsprocessen.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se