En äldre dam med glasögon bär två barn på ryggen. Kanske är det hennes barnbarn.

God och nära vård-omställningen ska gälla alla åldrar och påverka oss alla i en positiv riktning.

26 april 2024

Nära vård – detta gjorde vi 2023

God och nära vård är en omställning av hälso- och sjukvården som pågår i hela landet. Kramfors kommun ingår i ett samarbete med Region Västernorrland och de övriga kommunerna i länet. Under 2023 har en stor mängd aktiviteter och utvecklingsarbeten utförts som vi lett och varit delaktiga i.

Omställningen går i korthet ut på att invånarna ska få en god, nära och samordnad vård och omsorg, som utgår från deras behov och förutsättningar. Personcentrering alltså.

Omställningen är även nödvändig för att skapa ett mer samhällsekonomiskt, effektivt och långsiktigt hållbart system.

Till grund i Västernorrland ligger en länsgemensam avsiktsförklaring och ett program, som har till uppdrag att stödja och samordna.

Statliga utvecklingsmedel

Överenskommelsen för God och Nära vård 2023 nationellt omfattar 6395 miljoner kronor, som fördelas till landets kommuner och regioner. Region Västernorrland (RVN) tilldelades 135 miljoner och kommunerna i Västernorrland fick ta del av 27 miljoner kronor varav knappt 2 miljoner tilldelades Kramfors kommun. Medlen som tilldelas till kommunerna ska gå till följande:

  • Utveckling av den nära vården med primärvården som nav
  • Goda förutsättningar för vårdens medarbetare

Aktiviteterna utgår från behov

Under 2023 har flera utvecklingsarbeten genomförts i Kramfors kommun som leder mot målbilden. Satsningar har riktats mot äldre, personer med komplexa behov, personer med funktionsnedsättning samt barn och unga.

Effekterna har följts upp genom att tillfråga över 250 personer som varit målgrupp för aktiviteterna. Utvärdering har också gjorts i den referensgrupp, bestående av ett antal invånare, som deltagit i hela processen.

Affisch för seniormässan.

Seniormässa

I september genomfördes Seniormässan med fokus på ”stark och frisk senior”. Mässan, som var kostnadsfri, lockade över 250 besökare. Cirka 30 utställare fanns på plats och man kunde även lyssna på en föreläsning av Sofia Åhman, känd från ”Träna med Sofia”, samt prova på aktiviteter som till exempel sittyoga och gåfotboll.

Styrketräning för seniorer

Genom ett samarbete mellan Kramfors kommun, Region Västernorrland, PRO Nordingrå och Stiftelsen Kusthallen kunde seniorer i Nordingrå kostnadsfritt träna på gym. Handledare har varit seniorer som fått utbildning genom satsningen.

Hälsosamordnare

Region Västernorrland hade under en del av 2023 en anställd hälsosamordnare. Utbildningar i 1177 och e-bokning, information till invånare och samverkan med civilsamhället är några av de aktiviteter som utfördes.

Samtal om hjälpmedel

På uppdrag av den länsgemensamma hjälpmedelskommittén har samtal förts med över 300 invånare i Västernorrlands län kring hjälpmedel och hälsa. Synpunkterna sammanställdes utifrån målbilden för God och Nära vård och därefter bjöd hjälpmedelskommittén in funktionshinderorganisationerna till fortsatt dialog.

Kommunikationsinsatser

För att öka invånarnas kännedom om kommunens och regionens utbud har ett antal kommunikationsinsatser gjorts. Kommunikationen har utförts brett, men även mot riktade målgrupper i form av till exempel en informationsslinga som visats på skärmar i butiker, väntrum och på andra ställen ute i samhället.

Barn, unga och föräldrar

Elever i ett klassrum. På en bord står en skolrobot.

Skolrobotar

För elever med lång och oroande frånvaro eller elever som på grund av sjukdom inte kan vara på skolan införs skolrobotar vårterminen 2024. Arbetet är en samverkan mellan elevhälsan och skolan och syftar till att möjliggöra att fler elever kan delta i undervisningen. Stor del av planerings- och implementeringsarbetet utfördes under 2023.

Föräldraskapsstöd

På Familjecentralen i Kramfors finns familjebehandlare som erbjuder föräldraskapsstöd. För att berätta om det har man tagit fram en informationsfilm som finns dels på svenska, dels på ett antal andra språk. Under året har man också utvecklat möjligheten att kunna boka tid på nätet samt ha digitala möten. Familjebehandlarna har också utökat sitt arbetssätt till att bli mer uppsökande istället för att den enskilde själv ska söka stödet.

Workshops på Kramforsskolan

Under hösten 2023 genomförde en arbetsgrupp bestående av representanter från olika förvaltningar i kommunen och Region Västernorrland ett antal workshops med barn i årskurs 5 på Kramforsskolan. Fokus har legat på friskfaktorer och vad barnen tycker är viktigt för att de ska må bra.

Samverkan mellan Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) och individ och familjeomsorgen (IFO)

Under året har en samverkan mellan Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) samt Kramfors kommuns Individ- och familjeomsorg (IFO) inletts. En kontinuerlig samverkan finns planerad för 2024.

När man behöver stöd och vård

In- och utskrivningsprocess slutenvård

Kramfors kommun har tillsammans med Sollefteå kommun samt slutenvård och primärvård inom Region Västernorrland kartlagt in- och utskrivningsprocessen i slutenvården tillsammans med medarbetare från alla vårdgivare och socialtjänst. Arbetet har resulterat i en handlingsplan för 2024.

Besök på vårdinrättning

Tillsammans med Region Västernorrland och Sollefteå kommun har vi arbetat med temat besök på vårdinrättning för personer med kognitiv svikt. Behovsområden har identifierats både innan besök, transport till/från vårdinrättning, under och efter vårdbesöket. Under 2024 fortsätter arbetet med analys och åtgärder.

Möjliggöra egen aktivitetsförmåga (MEA)

Under perioden 2021 till 2023 genomfördes projektet ”Möjliggöra egen aktivitetsförmåga” (MEA) där professionen arbetsterapeut tillfördes vid ansökan om hemtjänstinsatser. Enkelt uttryckt innebär det att den som ansöker om hemtjänst även har chans att träffa en arbetsterapeut i processen.

Utvärderingen visar på att arbetsterapeutiska insatser ger en ökad självständighet hos den enskilde med ett minskat behov av hemtjänstinsatser som följd. Utifrån resultatet fattades beslut om att fastställa det nya arbetssättet.

En äldre man i rutig skjorta gör en övning och får hjälp av en fysioterapeut.

Intensiv hemrehabilitering

Under hösten 2023 startade projektet ”Intensiv hemrehabilitering” (IHR). Arbetsterapeut och fysioterapeut sgör aktivitets- och funktionsbedömningar inför biståndsbeslut, men arbetar även med fallpreventiva insatser vid ansökan om trygghetslarm samt att erbjuder intensiv rehabilitering i hemmet till personer som faller inom projektets målgrupp. Projektet pågår fram till hösten 2025.

Everyday Life Rehabilitation (ELR)

Sedan våren 2023 ingår Funktionsstöd samt Hälso- och sjukvården i ett forskningsprojekt via Umeå Universitet. Metoden ELR handlar om att berika vardagslivet för personer som bor i LSS- eller SoL-boenden. Syftet är att ge den boende stöd och möjlighet att påverka sitt vardagsliv och hälsa i positiv riktning.

Detta sker genom ett personcentrerat arbetssätt där deltagarna med stöd av en arbetsterapeut arbetar för att uppnå de mål som den enskilde själv satt upp inom område vardagsliv eller fritid. Under 2023 har 11 deltagare fått insatsen som ska utvärderas vården 2024.

Utbildningsinsatser

Ledarskapsprogrammet Nära vård

Välfärdsnämndens ordförande och ytterligare två nämndsledamöter har under året genomgått ”Ledarskapsprogrammet för God” och ”Nära vård för tjänstepersoner och förtroendevalda”.

Salutogent ledarskap

Verksamhetschefer, enhetschefer och andra nyckelfunktioner har utbildats vidare i ”Salutogent förhållningssätt”. Utbildningen syftar till att stärka det salutogena ledarskapet genom ökade kunskaper, verktyg och arbetssätt.

Teamsamverkan

Under hösten 2023 har ”Teamutbildning för enhetschefer och legitimerad personal” inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård inletts. Utbildningen innefattar bland annat teamarbete, ansvarsfördelning och systematiskt utvecklingsarbete på enheten. Samtliga elva team har startat sina utvecklingsarbeten. Satsningen fortsätter under nästa år där även verksamhetsområde Funktionsstöd får samma utbildning.

På en bild syns två chefer som leder arbetet i teamsamverkan. På den andra ser man en stor åhörarskara.

Klinisk bedömning och beslutsstöd för sjuksköterskor i hemsjukvård

Under året har samtliga sjuksköterskor utbildats i beslutsstödet ViSam samt erhållit utbildning i klinisk bedömning. Beslutsstödet, som är digitalt, är nu implementerat i den kommunala hälso- och sjukvården.

Akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor (AST)

Under året har två sjuksköterskor rekryterats som under 2023 har påbörjat specialistutbildning till distriktssjuksköterskor, vilket är ett behov inom den kommunala hälso- och sjukvården. Tilldelning av statliga medel har möjliggjort att specialistutbildningen kunnat erbjudas på arbetstid.

God och nära vård på landsbygd 2.0

Kramfors kommun deltog under 2019 till 2022 i två pilotprojekt inom projektet ”God och Nära vård på landsbygd” tillsammans med Region Västernorrland och Sollefteå kommun.

Modellområdet har beviljats ytterligare medel för 2023 till 2026 för att fortsätta utveckla den näMra vården för invånare på landsbygd. Projektet kommer i modellområdet fokusera på följande tre fokusområden:

  • Teamsamverkan utifrån den enskildes individuella behov
  • Utforska gemensamma organisationslösningar för den primära vården
  • Samskapande med invånare

Mer information

Här kan du läsa om God och nära vård i Kramfors kommun

Årsberättelse för God och nära vård Kramfors 2023 Pdf, 1 MB.

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Samordnare
God och nära vård Kramfors
Anna Böhlenius
0612-803 84

Kontaktbrevlåda:
naravard@kramfors.se

Mikael Gidlöf
Chef välfärdsförvaltningen
0612-808 09
mikael.gidlof@kramfors.se