Ekonomiskt bistånd

Vi kan alla hamna i en svår ekonomisk situation. Om du har problem att försörja dig själv och/eller din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd.

Så ansöker du om ekonomiskt bistånd

Om det är första gången du ansöker om ekonomiskt bistånd kontaktar du en socialsekreterare på mottagningsgruppen via kommunens kundtjänst, se Kontakt.

I samband med din första ansökan kommer du i regel att kallas till ett första personligt möte där du och socialsekreteraren kan samtala om dina ekonomiska förutsättningar. Då får du mer information om vad som krävs för att kunna ansöka om bistånd.

Vad är ekonomiskt bistånd?

Om du befinner dig i en situation där du inte har möjlighet att själv försörja dig eller din familj, finns det möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd.

Syftet med ekonomiskt bistånd är att ge stöd tills du har möjlighet att försörja dig själv. Hur stort ekonomiskt bistånd som delas ut utgår ifrån hushållets tillgångar/inkomster och utgifter. Ekonomiskt bistånd är endast en temporär lösning under tiden du inte kan försörja dig.

Vem kan få ekonomiskt bistånd?

För att ha rätt till ekonomiskt bistånd måste du först och främst göra vad du kan för att bidra till din försörjning. Du ska bland annat

  • söka alla bidrag och ersättningar som du kan få, så som bostadsbidrag, pension, sjukpenning, A-kassa etc.
  • sälja av aktier/fonder, tillgångar som fordon eller fritidshus
  • registrera dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen
  • uppvisa läkarintyg om du inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande
  • engagera dig i planeringen med socialsekreteraren

Om du är osäker på om du är berättigad ekonomiskt bistånd kan du göra en provberäkning på socialstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats. Har du fler funderingar kring ekonomiskt bistånd kan du läsa mer under frågor och svar.

Kontakta oss

För mer information eller om du ansöker om ekonomiskt bistånd för första gången kontaktar du en socialsekreterare vid mottagningsgruppen via kommunens kundtjänst, se Kontakt.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna-Lena Högberg

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Ekonomigruppens telefontider:
Måndag, onsdag och fredag
kl. 9.00–10.00.

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se