Samverkan biståndsmyndighet, arbetsterapeut och fysioterapeut
Projektet har tre spår, som alla syftar till att minska behovet av eller skjuta behovet av stöd framåt. Fallförebyggande insatser förväntas minska risken för fall och intensiv hemrehabilitering riktad under en tidsbegränsad period till en specifik målgrupp.
Projektet pågår under två år och målsättningen är att den enskilde ska ha ett minskat behov av hemtjänst.
Fallförebyggande insatser
Vid ansökan om trygghetslarm erbjuds den enskilde att få evidensbaserade fallpreventiva insatser av fysioterapeut i hemmet.
Aktivitets-/funktionsbedömning inför biståndsbeslut
Under perioden 2021-2023 genomfördes projektet Möjliggöra egen aktivitetsförmåga där professionen arbetsterapeut tillfördes i processen vid ansökan om bistånd enligt Socialtjänstlagen.
Utvärderingen visar att arbetsterapeutiska insatser ger en ökad självständighet hos den enskilde med ett minskat behov av hemtjänstinsatser som följd. Utifrån resultatet fattades beslut om att göra arbetssättet bestående och fortsätta arbetet samordnat med projektet Intensiv hemrehabilitering (IHR).
Intensiv hemrehabilitering (IHR)
Under hösten 2023 startades projektet Intensiv hemrehabilitering inom äldreomsorgen, där arbetsterapeut och fysioterapeut tillförts. Dels för att fortsätta arbetssättet med aktivitets- och funktionsbedömningar inför biståndsbeslut, dels för att arbeta med de nya spåren fallförebyggande insatser och intensiv hemrehabilitering.
Läs ett konkret exempel
Hasse har fått livet tillbaka med rehabilitering i hemmet
Hälsofrämjande samtal
Social gemenskap, meningsfullhet, fysisk aktivitet och bra matvanor – dessa fyra ses ofta som den goda hälsans fyra hörnstenar. Viktiga oavsett ålder, men kan vara svåra att upprätthålla när man blir äldre. Därför erbjuder Kramfors kommun inom kort invånare födda 1945 möjlighet till hälsofrämjande samtal.
Samtalet, som utgår från hela den äldres livssituation, är tänkta att ge utrymme att prata om områden både som fungerar bra och områden där den äldre upplever svårigheter.
– Förhoppningen är att kommunens medarbetare kan vara till råd och stöd för att komma vidare kring de funderingar och behov den äldre har inom ex områden så som behov av ökad social samvaro, sköta sin hälsa eller fallförebyggande åtgärder i den äldres hem, säger projektledare Anna Böhlenius.
Samverkan med Seniorrådet
En arbetsgrupp bestående av medarbetare från Kramfors kommun och Seniorrådet har bildats. I gruppen ingår sju representanter för PRO, SPF och Aktiva Seniorer samt sjukgymnast, arbetsterapeut, enhetschef för biståndshandläggare, biståndshandläggare, enhetschef för hälso- och sjukvård samt ovan nämnda projektledare.
Samordnare "God och nära vård Kramfors"
Anna Böhlenius
Telefon 0612-803 84
Uppdaterad: