Kompost och Bokashi

Våra hushållssopor i Kramfors består till nästan en tredjedel av matavfall, vilket går att kompostera på olika sätt. Det är ett bra alternativ i vår kommun där matavfallsinsamling ännu inte finns på plats. Att kompostera och använda mullen som näringsrik gödning och jordförbättring i trädgården är ett bättre alternativ ur miljösynpunkt än att frakta och bränna avfallet för energiutvinning tillsammans med övriga sopor då all näring går förlorad i den processen.

Kompost

Att kompostera i sin trädgård är inte svårt, det gäller bara att kunna ”receptet”. Det handlar om att ge maskar, svampar och bakterier en bra miljö, resultatet blir näringsrik mull till trädgårdsland, krukväxter och rabatter.

Läs mer om kompostering under menyn för Relaterade dokument på denna sida.

Bokashi

Bokashi kökskompostering är en metod för att återvinna matavfall och omvandla det till jord och kemikaliefri gödning. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och trädgårdslandet.

Tillstånd

Om du vill kompostera hushållsavfall, oavsett vilken metod du använder, ska du anmäla det till Miljö- och hälsa.
För trädgårdsavfall, exempelvis löv, kvistar, gräs med mera, krävs inget tillstånd.

Anmälan via e-tjänst

Anmälan för kompost eller bokashi gör du enkelt via vår e-tjänst Kompostera hushållsavfall - anmälan.

Om du vill kompostera latrin använder du e-tjänsten som heter Separeringstoalett och kompostering av latrin.

E-tjänsterna når du via menyn för Relaterade e-tjänster på denna sida.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Tekniska avdelningen
Ringvägen 34, vån 4, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Annamaria Berglund
annamaria.berglund@kramfors.se
Tel: 0612-800 00

Cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår
användning av cookies.