Sophämtning
Här kan du kontrollera vilken vecka och dag vi tömmer ditt sopkärl.
Du kan söka på abonnentnummer eller hämtadress.
Hämtadressen söks med gatunamn och adressnummer, exempel Trastvägen 5.
Om uppgifterna du söker efter inte framgår ring VTG för att få mer information. Telefonnummer finns i kontaktrutan på denna sida.
Att tänka på vid hämtning
På hämtningsdagen ska kärlet placeras med hjulen mot vägkanten och handtaget in mot fastigheten. Kärlet ska stå maximalt 1,6 meter från körbanan och det ska vara minst 0,6 meter fritt område runt kärlet. På hämtningsdagen ska kärlet vara utställt mellan kl. 06.00 och 21.00. Fyll inte avfallskärlet mer än att locket går att stänga.
Transportvägen ska vara minst 3,5 meter vid mötesfri väg och 5,5 meter vid mötande trafik. För illustration på hur vägar, vändplatser och korsningar ska vara utformade de Illustration - Farbar väg i menyn för Relaterade dokument.
Soptömning vid vinterväglag
För att säkerställa att ditt kärl blir tömt bör vägen vara skottad och halkbekämpad på dagen för sophämtning.
Den lyftarm som tar upp kärlet kräver extra utrymme, finns det snömassor vid vägkanterna behöver entreprenören en skottad vägbredd av minst 4 meter för att kunna tömma ditt kärl.
Fastfrusna påsar
Har du problem med att påsarna fryser fast i kärlet så kan detta avhjälpas genom att exempelvis använda tjockare påsar och att se till att påsen läggs i kärlet med öppningen uppåt för att förhindra lakvatten som rinner ur och fryser.
Ställ för soptunnor
Upplever du problem med omkullblåsta soptunnor kan det avhjälpas med ett sopställ. I menyn för Relaterade dokument på denna sida finner du information och förslag på utformning av dessa.
Om du har lite sopor
Om du endast har lite sopor kan du ansöka hos avdelningen för Miljö- och hälsa om förlängt hämtningsintervall - var fjärde, åttonde eller tolfte vecka. En förutsättning för detta är att du inte slänger matavfall i soptunnan. Förlängt hämtningsintervall ger en något lägre hämtningsavgift per år, för priser se Avgifter i menyn för Relaterade länkar på denna sida. Observera dock att Miljö- och hälsa tar ut en avgift för handläggningen.
Om du har mycket sopor
Har du mer sopor än normalhushållet kan du anmäla byte till ett större sopkärl, du debiteras då en avgift för transport och administration på 430 kronor. Notera att även hämtavgiften förändras beroende av kärlstorlek. Läs mer om Renhållningsavgifter i menyn för Avgifter.
Byte av sopkärl kan du göra i e-tjänsten som du finner i menyn för Relaterade länkar.
Om du önskar gemensamt kärl med andra
Upp till fyra abonnenter kan dela på ett sopkärl, du ansöker om detta i menyn för Relaterade e-tjänster på denna sida.
Om ditt kärl är trasigt
Trasiga eller försvunna kärl kan anmälas med hjälp av e-tjänsten som du finner i menyn för Relaterade länkar.
Sålt eller köpt hus?
Ägarbyten ska anmälas via vår e-tjänst för ägarbyten. Du finner tjänsten i menyn för Relaterade e-tjänster på denna sida.
Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström
Kontakt
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00
Besöksadress
Tekniska avdelningen
Ringvägen 34, vån 4, Kramfors
Postadress
Kramfors kommun
Tekniska avdelningen
872 80 Kramfors
VTG, entreprenör sophämtning
Tel: 0612-71 73 70
E-post: sopor@vtg.se