Matavfall från hushåll
Under 2024 har vi börjat samla in matavfall från hushåll och verksamheter i Kramfors. Matavfallet hanteras i biogasanläggningen i Äland utanför Härnösand och bildar där biogas och biogödsel. Att kunna behandla matavfallet i vår grannkommun innebär en stor vinst både ekonomiskt och miljömässigt.
Matavfallsinsamling från hushåll
Det har det varit viktigt för oss att få till ett system för matavfallsinsamling som är hållbart ur både miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter.
Det system vi valt för en- och tvåfamiljshus är ett så kallat tvåfackssystem där rest- och matavfall sorteras ut och samlas in var för sig i ett tvådelat sopkärl. Flerfamiljshus och verksamheter behåller de gröna kärlen för restavfall och sorterar ut matavfall i bruna kärl alternativt underjordsbehållare.
Du som hemkomposterar ditt matavfall och har fått din kompost godkänd av kommunen kommer kunna fortsätta med detta även efter att matavfallsinsamlingen från hushåll har startat.
Varför ska vi samla in matavfall?
De matrester vi slänger innehåller en stor del näringsämnen, ämnen som utgör en viktig resurs som vi vill ta till vara på för att sluta kretsloppen i en cirkulär ekonomi. Som en del av det nationella miljömålsarbetet yrkar riksdagen därmed på insatser för att minst 50 procent av matavfallen ska behandlas biologiskt.
Program för ekologisk hållbarhet
Den 14 november 2019 antogs Programmet för ekologisk hållbarhet (2020-2031) av Kramfors kommunfullmäktige. Programmet innehåller fem områden och är ett styrande dokument för kommunens alla verksamheter och bolag. Programmet syftar till att vägleda Kramfors kommun i arbetet för ett hållbart samhälle. Se menyn för Relaterade dokument på denna sida.
Uppdaterad: