Närbild på tidningar och magasin som ligger på hög.

Förpackningar och tidningar

Varje gång du lämnar en förpackning eller tidning till återvinning så ser du till att materialet hamnar i ett naturligt kretslopp där återvinning möjliggörs. Mängder av energi och resurser sparas i varje steg av tillverkningsprocesserna och både miljön och kommande generationer på jorden står som de stora vinnarna i det långa loppet.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) har till uppgift att samla in och återvinna förpackningar. De återvinningsstationer som finns utplacerade över hela landet är under FTI’s ansvar och där kan du som privatperson lämna ditt utsorterade förpackningsmaterial. Synpunkter och felanmälan för dessa stationer meddelas således till FTI.

1 januari 2022 tog kommunerna över ansvaret för att samla in returpapper. Som boende i Kramfors kommer du inte märka av någon skillnad utan du lämnar fortfarande dina tidningar och annat returpapper vid återvinningsstationer eller på anvisad plats vid flerbostadshus. Felanmälan för de containrar som finns utställda för insamling av returpapper vid ÅVS:er görs till Kom in kundtjänst.

Fastighetsägare flerbostadshus

Du som fastighetsägare bestämmer vilken service de som bor i din fastighet ska ha. Önskar du införa fastighetsnära insamling (FNI) för dina boende kan du via intresseformulär hos Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) komma i kontakt med en avfallsentreprenör som kan hjälpa dig på vägen.
Förpacknings- och tidningsinsamlingen har mer information om vad du bör tänka på vid införande av FNI. Du finner länk till FTI i menyn för Relaterade länkar på denna sida.

Kommunalt ansvar för förpackningsmaterial från 2024

Från 1 januari 2024 övergår ansvaret för förpackningsinsamlingen till Sveriges kommuner, det är då bara kommunen som får samla in förpackningsmaterial. Du som är ansvarig för avfallshanteringen i en hyresfastighet eller bostadsrättsförening och som idag anlitar en entreprenör för hämtning av förpackningsmaterial måste meddela detta till kommunen för fortsatt insamling. Vi från kommunen behöver uppgifter på hur er insamling ser ut idag för att kunna erbjuda en smidig övergång till det kommunala ansvaret utan avbrott i insamlingen.

Din insamlande entreprenör kan endast fortsätta med insamlingen efter januari 2024 efter en så kallad auktorisation från kommunen.

Kommunalt ansvar för returpapper

Vid årsskiftet 2021/2022 tog kommunerna över ansvaret för att samla in returpapper. De entreprenörer som idag samlar in returpapper från flerbostadshus och verksamheter måste bli auktoriserade för insamling.

Länk till information och ansökan för att bli auktoriserad finner du under menyn för Relaterade länkar.

Sortera dina förpackningar

Rengör
Skölj ur dina förpackningar om det behövs och låt dem torka. Förpackningarna har en lång väg till återvinningen och det är därför viktigt att det inte finns matrester eller liknande som luktar illa och är ohygieniskt.

Separera
Består förpackningen av mer än ett material, försök om möjligt att skilja dessa åt. En margarinförpackning går enkelt att ta isär, medan sprayburkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.

Vik ihop
Böj in vassa lock på konservburken, platta till och vik ihop. Packa mindre pappersförpackningar i större, så tar det mindre plats både under diskbänken och på återvinningsstationen. Skruva av locket på alla plastförpackningar.

Sortera
Ett enkelt och utrymmesbesparande sätt att källsortera är att samla alla förpackningar i samma kasse. Sedan sorterar du vid återvinningsstationen och lägger rätt förpackning i rätt behållare.

Vad händer vid återvinning?

Är du nyfiken på hur återvinning av olika förpackningar går till? Klicka dig vidare till sidan för Materialåtervinning i menyn så kan du se hur det går till att återvinna förpackningar av olika material såväl som olika typer av grovsopor.

Sorteringsguiden

Blir du osäker på hur något avfall ska sorteras så kan du använda Sorteringsguiden som du finner i menyn, där får du svar på hur du ska hantera avfallet.

Återvinning

I menyn finner du en sida med information om var återvinningsstationerna från FTI finns utplacerade i Kramfors kommun. Där finner du också information om tjänsten TMR Pick-Up Service för utvalda förpackningsslag.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Tekniska avdelningen
Ringvägen 34, vån 4, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI
Tel: 0200-88 03 11
www.ftiab.se Länk till annan webbplats.

Felanmälan, behov av städning
www.ftiab.se/felanmalan Länk till annan webbplats.

Felanmälan, behov av städning Returpapper
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00