Rörelse och uteaktiviteter

" Barnen ska få förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i fysiska aktiviteter och vistas i olika naturmiljöer. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla sitt intresse för att vara fysiskt aktiva."

Lpfö 18, s. 9

I förskolan är utelek och rörelse stående inslag i den dagliga verksamheten. Det är viktigt att barn rör på sig på många olika sätt och mycket går att göra med små medel. Både förskolan och du som förälder behöver inspirera ditt barn till rörelseglädje, för barn som rör på sig utvecklar bland annat sin kroppsuppfattning, motorik och koncentrationsförmåga.

En tur i skogen eller promenaden till lekparken är mysig och innehåller massor av lärandesituationer men kanske vill ni hitta något roligt utöver det.
Bygga en egen hinderbana i trädgården eller skapa ett spel av gamla överblivna plåtburkar eller plocka material i skogen och pyssla av.
Pinterest Länk till annan webbplats. finns mkt inspiration och tips inom olika områden.
Du behöver skapa ett konto, men det är gratis.

Under länkar och relaterade dokument här på sidan finns fler tips än de som visas i texten.

Barn rör sig som allra mest när de är utomhus. Där finns utrymme att springa fort, klättra och leka kurragömma. Ibland kan det även vara nödvändigt att få röra på sig inomhus, och då passar ett gympapass bra.

Här finner ni Bamses Lilla gympapass Länk till annan webbplats.

Rörelsekurvan Länk till annan webbplats. är ett initiativ från Svenska ishockeyförbundet för att få barn att röra mer på sig. De har en sida med olika övningar Länk till annan webbplats. uppdelade i områdena koordination, balans, objektskontroll, hoppa/landa samt gå/springa. Man behöver alltså inte vara inställd på att ens barn skall spela hockey för att använda övningarna, det är grundläggande motoriska färdigheter som tränas.

Så klart har du som förälder en känsla av hur just ditt barn ligger till motoriskt, vad barnet kan och inte kan, men det finns en liten checklista på sidan som man kan gå igenom för att se om det är något extra som ens barn skulle må bra av att utveckla. Utifrån testet får ni sedan övningar uppdelade kring just de områden som ni kan leka lite extra kring.

Till testet Länk till annan webbplats.

Apptips för Rörelse och uteaktiviteter

Cloud QR (Appstore och Play Butiken)

Appen Cloud QR Länk till annan webbplats. skapar, läser och sparar qr-koder.
En qr-kod är en bild som innehåller någon sorts information, när man scannar qr-koden kommer informationen fram. Det kan vara en bild, en film, ett Youtubeklipp eller en webbplats och så vidare. För att scanna en qr-kod så behövs en qr- kodsläsare. Har man en platta eller mobiltelefon (Android och iOS) med de senaste uppdaterade operativsystemen samt uppkoppling så kan man med hjälp av den inbyggda kameran scanna qr-koder.

Det som är bra med Cloud Qr är att man kan skapa och sortera och namnge sina Qr-koder på ett smidigt sätt. Dessutom kan man scanna koder med hjälp av appen.

I filmen visas hur man kan skapa en skattjakt med hjälp av qr-koder för att visa på att man kan använda detta utomhus, men du kan även:

  • skapa sångkort (varje qr-kod tar dig till ett videoklipp på youtube eller låt på Spotify) Klistra varje qr-kod på en pappersfisk och sätt fast ett gem och lägg dem på ett blått tyg. Skapa ett metspö av en pinne och en magnet och börja sångfiska!
  • göra kylskåpshälsningar. Be varje familjemedlem spela in en kort film där de hälsar till barnet. Gör en qr-kod till varje film. Klistra ett kort på farmor ,mormor och farfar på kylskåpet och sätt qrkoden bredvid respektive bild så kan barnet scanna och lyssna och se farmor när hen vill. Vissa förskolor har sk familjeböcker och detta är ju ett bra sätt att även kunna höra mammas röst om man behöver lite tröst.
  • skapa ljudmemory Spela in olika ljud från vardagen. Fota bilder på de olika sakerna som ljuden kommer ifrån och para ihop dessa.
  • göra qr-kod till konstverk. Rita eller skapa något. Berätta till konstverket vad det föreställer och hur man har gjort det. Klistra fast qr-koden på till exempel teckningen och använd snigelposten för att skicka bilden till någon släkting!

Xnote (Appstore)

Med appen Xnote Länk till annan webbplats. kan man gömma virtuella meddelanden på en karta och skicka någon att gå och leta upp meddelandet.

För att skapa och gömma meddelanden behöver du appen samt uppkoppling, för att leta meddelande behöver du bara uppkoppling samt att du på något sätt har länken till det gömda meddelandet.
Både när du skapar och letar är det viktigt att du ger tillåtelse till Xnote att se din platsinformation då den arbetar med gps.

Man kan gömma enskilda meddelanden men man kan även, om man köper till en modul inne i appen, skapa länkade meddelanden så man kan skapa exempelvis en skattjakt. I meddelandena kan man lägga till bild men i den utvidgade versionen kan man även lägga till film, skapa frågesporter med mera.

Så här går det till:
Du gömmer ditt meddelande på en karta. Du skickar länken till någon eller gör kanske en qr-kod som start. Personen som letar får upp kartan och ser ett rött X dit hen skall ta sig för att kunna öppna meddelandet. Hen som letar måste befinna sig inom 1,5 m till det röda X för att kunna öppna. Det är alltså viktigt att inte placera X på hustak eller på stora vägar utan bara där man vet att man kan nå X. Är det en länkad tipsrunda eller frågesport så ser man nästa röda X när man öppnat den första.

Exempel på saker att göra med Xnote:

  • Göm ett kortmeddelande. Skicka morfar i Finland ut och leta reda på det!
  • Skapa en överraskningsfest. Låt jubilaren ta sig till den för hen okända festlokalen med hjälp av länkade meddelanden längs vägen, kanske med små uppdrag. Tänk på att själv testgå slingan innan ni skickar ut någon.
  • Gör en frågesport av barnens läxa. De tränar på läxan och rör på sig samtidigt.

Kort instruktionsvideo Xnote

Lång instruktionsvideo Xnote

Relaterade dokument

Uppdaterad:

Innehåll på sidan