Coronaviruset och covid-19

Här hittar du Kramfors kommuns samlade information, frågor och svar om coronaviruset och covid-19. Vi följer aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Senaste uppdatering 30 augusti 2021.

Biblioteket utökar öppettiderna

Från och med onsdag 1 september utökar Kramfors bibliotek sina öppettider.

 • Måndag till onsdag klockan11-16.30
  Telefonöppet klockan 16.30-18.00

 • Torsdag till lördag 11.00-15.00

Ullångers bibliotek har personal på plats varje tisdag klockan 11-17. Lunchstängt klockan 13-14.

Mer information

Idrottshallarna öppnar 23 augusti

Efter att ha varit stängda under en längre tid öppnar vi från och med måndag 23 augusti våra idrottshallar igen. Hallarna har samma öppettider som vanligt och vi planerar även för kommande utbud av aktiviteter.

 • Simhallarna på Ådalshallen och i Bollstabruk
 • Styrketräningslokalerna på Ådalshallen och i Bollstabruk
 • Träningsvärksatan på Ådalshallen
 • Latbergshallen

Nationella allmänna råd och restriktioner

Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Läs mer om det på Folkhälsomyndighetens webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anpassningar från 15 juli

 • Långväga kollektivtrafik
  Från och med den 15 juli 2021 kan de aktörer som organiserar långväga kollektivtrafik ta emot passagerare med full kapacitet. För passagerare gäller det dock att fortsatt vara försiktig och vaksam. Res inte om du upplever symptom eller känner dig sjuk. Då bör du stanna hemma, isolera dig och testa dig för covid-19. Att hålla avstånd är även fortsättningsvis en viktig faktor för att undvika att smitta och bli smittad.

 • Kommunernas möjlighet att förbjuda tillträde för allmänheten till vissa platser där trängsel kan uppstå upphävs.

 • Regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera tas bort.

 • Råden om hur exempelvis nöjesparker ska placera sällskap i åkattraktioner tas bort.

 • Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer. Det gäller både inomhus och utomhus.


De allmänna råden om att stanna hemma vid symtom, undvika trängsel, att arbeta hemifrån, att hellre ses utomhus än inomhus och att vara noga med handhygienen ligger kvar.

Nationella allmänna råd och rekommendationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


IN OTHER LANGUAGES
Information om de nya nationella råden finns på sex andra språk förutom svenska. De finns dessutom på teckenspråk och lätt svenska.

Information about the new national regulations is to be found in six other languages besides Swedish. See Relaterade länkar.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sammanställning över förbud, råd och rekommendationer
Det kan vara svårt att hålla kolla på vilka förbud, råd och rekommendationer som gäller med anledning av pandemin. Här hittar du en aktuell sammanställning.

krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Begränsad samåkning i färdtjänsten
För att skapa en trygg resa för våra äldre och minska risken för smittspridning förlänger vi beslutet om hur många som får åka samtidigt i färdtjänst bilar. Max en passagerare i taxibil och max två i specialfordon. Beslutet gäller till 30 september.

Undvik fysiska möten i våra verksamheter
Med anledning av den nuvarande situationen vill vi be dig som medborgare att undvika fysiska besök hos oss just nu.

Vissa bokade besök hos exempelvis socialtjänsten omfattas inte av detta utan är fortfarande möjliga att genomföra på plats. Ta kontakt med den du ska träffa och lyssna av innan mötet. 


Länets statistik och fakta om covid-19
På följande länk du läsa antal bekräftade fall, antal som vårdas samt antal avlidna. Det finns även information om antal analyserade prover.

Aktuellt läge i Västernorrland, Region Västernorrland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Krisledningsgrupp möts regelbundet
Kommunen har haft den centrala krisledningsgruppen aktiverad under hela pandemin i varierande omfattning. Krisledningsgruppen leds av kommundirektör Peter Carlstedt och samordnar alla beslut och all kommunikation kring coronaviruset och covid-19 . Från och med mitten av juni ingår krisledningsarbetet som en del i det ordinarie ledningsarbetet.. Om läget förändras kan den centrala krisledningsgruppen snabbt aktiveras igen. 

Vi följer Folkhälsomyndighetens och smittskyddsläkaren för Region Västernorrlands instruktioner för hantering av Covid-19.


Dela endast bekräftad information
Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Följande källor är säkra att följa:

 • Folkhälsomyndigheten – www.folkhalsomyndigheten.se
 • Region Västernorrland – www.rvn.se
 • Krisinformation från svenska myndigheter – www.krisinformation.se

Se direktlänkar under Relaterade länkar.

Egenprovtagning
I Västernorrland kan provtagning för pågående covid-19-infektion av allmänhet göras via egenprovtagning. Du loggar in via 1177.se och bokar provtagningsmaterial som hämtas ut på ett valt utlämningsställe.

I Kramfors kommun finns två utlämningsställen: Ådalshälsan och vid Ådalshallen.

Läs om Egenprovtagning för covid-19 Västernorrland Länk till annan webbplats..


Provtagning via hälsocentral eller vårdcentral
Om du saknar e-legitimation kan du kontakta din hälso/vårdcentral. De gör då en medicinsk bedömning om du kan få ta provet på plats på hälsocentralen i stället. Det är just nu prioriterat för vård och omsorgspersonal och blåljuspersonal (polis, ambulans, räddningstjänst och SOS Alarm) i första hand när det gäller provtagning via hälsocentral/vårdcentral.


Kunskap och support i vaccinfrågor
Har du frågor som rör din personliga hälsa kopplat till vaccin - kontakta din hälsocentral.

Region Västernorrland har en telefonsupport för vaccinationsfrågor.
Telefonnummer 0611-804 00.

Andra bra källor:

 • 1177.se/vasternorrland
 • krisinformation.se
 • folkhalsomyndigheten.se
 • kramfors.se/coronavirus

At 1177.se you´ll also find information about covid-19 and the vaccination in other languages than Swedish.

Vaccinationslokal i Kramfors kommun

 • Bollsta, Folkets hus


Ersättning till riskgrupper
Regeringen har beslutat om tillfällig ersättning för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. Beslutet gäller den som har en anställning och som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika att smittas på jobbet.

Läs mer på forsakringskassan.se Länk till annan webbplats.

Någon att tala med
Känner du oro, är ensam och behöver du någon att tala med? Då har Röda Korset en stödtelefon, 0771-900 800. Du som är över 65 år kan också vända dig till Äldrelinjen 020-222 223. Du som är under 25 år kan chatta med Röda Korsets jourhavande kompis.


Kommunens förskolor håller öppet och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta gäller:

 • Symptomfria barn är välkomna till förskolan. Undantaget är om barnet bor med någon som har covid-19. Då ska barnet också vara hemma.

 • Sjuka barn rekommenderas att vara hemma utan provtagning. Barnet ska då undvika nära kontakt med personer utanför hushållet.

 • Symtomfria barn ska stanna hemma om någon i familjen har covid-19.

 • Barnet kan komma tillbaka till förskolan
  - när barnet varit symtomfritt i två dygn eller
  - efter sju dagar sedan insjuknandet om det endast har kvarstående milda symptom, till exempel lätt hosta eller lätt snuva. De två sista dygnen ska havarit feberfria och allmäntillståndet ska vara gott.

Var noga med bedömningen av ert barns allmäntillstånd. Barnet behöver orka en hel dag på förskolan.

Med anledning av att smittspridningen fortsätter att öka vädjar vi, trots ovanstående, till ALLA som har möjlighet att hålla sina barn hemma eller minska tiden på förskolan, att göra det.


Grundläggande information
Oavsett om man är barn eller vuxen är det viktigt att vara hemma vid sjukdomssymptom, vara noggrann med handtvätt, hålla avstånd och så vidare.

I alla förskolor och skolor är städrutinerna uppdaterade efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och verksamheten anpassad på olika sätt.

Tyvärr kan någon drabbas ändå. Om det är ett barn/en elev/studerande eller personal, som konstaterats ha Covid-19, måste aktuell lagstiftning följas, till exempel sekretesslagen. Det betyder att verksamheten inte får informera om vem som drabbats eller av vilken anledning någon är frånvarande.

 

Besök på äldreboende
Vi gör allt vad vi kan för att hålla viruset borta från våra särskilda boenden så fortsätt i första hand att hålla kontakten med dina anhöriga via telefon. Det finns också möjlighet att mötas digitalt.

Om du vill göra ett fysiskt besök ber vi dig kontakta boendet så hjälper vi till att genomföra en säker träff.


Basala hygienrutiner
Personal som arbetar i hemtjänst och hemsjukvård i Kramfors kommun använder basala hygienrutiner, vilket är det grundläggande skyddet mot smittspridning. Basal hygien omfattar handhygien och användning av arbetskläder, skyddshandskar och skyddskläder.

För närvarande är tillgången till skyddsutrustning som till exempel visir god och dessa ska användas av personalen vid kontakt med brukare.


Här hittar du som driver företag information och svar på vanliga frågor. Kramfors kommun har bland annat gått ut med ett stödpaket för att underlätta för lokala näringsidkare, som du kan läsa mer om. Vi tipsar även om bra stöd som ges av olika aktörer i länet och nationellt.

kramfors.se/foretagsservice

 

Biblioteket

Nu har Kramfors bibliotek öppet för besök igen, vardagar klockan 11.00--15.00, för dig som vill göra korta ärenden. Tänk på att vi fortfarande måste minska smittspridningen - håll avstånd och följ bibliotekets förhållningsregler.

Du kan fortfarande nå biblioteket på telefon och e-mail. Du kan hämta dina böcker, ljudböcker och filmer utanför biblioteket.

Självservice gäller vid dator och kopiator. Du sköter alltså ditt ärende själv

Covidanpassad service Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konsthallen
Konsthallen följer bibliotekets öppettider.


På följande sida hittar du som känner oro med anledning av corona svar på vanliga frågor om vart du kan vända dig för att få stöd.

För ökad trygghet


Har du behov av att påminna om vikten av att hålla avstånd i din verksamhet och dina lokaler? Här finns ett antal anslag som du kan välja bland!

Till sidan med anslag


Barn och ungdomar hör dagligen nyheter om det nya coronavirust och sjukdomen covid-19, vilket kan skapa osäkerhet och oro. Som vuxen har du en viktig uppgift att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll.

Här är några länkar till bra webbplatser som kan ge dig stöd och inspiration till samtalen:


Under coronapandemin har vi lanserat intervjuserien Malin möter... En serie där kommunalrådet Malin Svanholm (S) möter invånare och medarbetare på hemmaplan för att prata om vardagen i en svår tid.

I berättelserna får vi veta vilka utmaningar som covid-19 innebär, men också ta del av nya idéer som fötts i trängda situationer.

– Jag är imponerad över det stora samhällsengagemang som växt fram under krisen, säger Malin Svanholm.

Se alla filmer

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Fakta - krisinformation

Har du frågor du inte hittar svar på? Ring 113 13

Har du frågor om coronviruset och covid-19 som du inte kan hitta svar på här, ring det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm).

All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är öppen dygnet runt.

När behöver jag kontakta vården?
De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Men om du känner dig mycket sjuk, ring telefonnummer 1177 eller en vårdcentral.

Har du mycket svårt att andas, ring 112.

Cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår
användning av cookies.