24 oktober 2018

Öppna asylförskolan
i Bollstabruk dras in

Enligt ett beslut av BKU-nämnden ska kommunens öppna asylförskolor finansieras av medel från Migrationsverket. På grund av förändrat behov och minskad ersättning har vi därför inte längre möjlighet hålla öppna asylförskolan i Bollstabruk öppen.

– Det är naturligtvis inte roligt att besluta om indragning, men vi måste anpassa oss till verkligheten. Finansieringen från Migrationsverket räcker inte längre, säger Barn-, kultur- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S).

Från sex till en enhet

Den senaste tiden har Kramfors kommun ansvarat för två öppna asylförskolor; en i Kramfors stad och en i Bollstabruk. När trycket var som störst 2016 hade vi också enheter för nyanlända barn i åldrarna 0-6 år i Noraström, Nordingrå, Docksta och på Sandö.

Plats finns i Kramfors

Många av de familjer som kom till Kramfors kommun under flyktingvågen har nu fått uppehållstillstånd. Deras barn har då börjat ”vanlig” förskoleverksamhet och behovet av en asylverksamhet minskat.
– Det finns dock nyanlända barn i området. Dessa erbjuds nu plats på asylförskolan i Kramfors, säger Thomas Näsholm.

Beslutet att lägga ned öppna asylförskolan i Bollstabruk togs i BKU-nämnden den 24 oktober 2018 och börjar gälla 1 november 2018.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S) Ordförande BKU-nämnden
0612-805 86 thomas.nasholm@kramfors.se

Ulrika Hurdén
Förvaltningschef BKU
0612-804 00
ulrika.hurden@kramfors.se