19 april 2021

Kommunkoncernens årsredovisning

Varje år behandlas kommunkoncernens räkenskaper av våra förtroendevalda politiker. Årsredovisningen för 2020 godkändes den 13 april av kommunstyrelsen för att nu gå vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt godkännande.

För kommunkoncernen i sin helhet så var 2020 ett ekonomiskt sett ett mycket bra år med genomgående positiva resultat.

Kramfors kommun - förvaltningsorganisationen
Kommunens resultat för 2020 slutade på +18,3 miljoner kronor, att jämföra med år 2019:s resultat som blev -5,7 miljoner kronor. I resultatet ingår ett antal större engångsposter som t.ex. rivningen av Björknäs sjukhem och avvecklingen av Ytterlännässkolan.

– Vi klarade detta delvis tack vare ”coronakompensation” från staten, men vi har också gjort ett gediget arbete ute i våra nämnder. Resultatet innebär att vi kunnat återställa det negativa balanskravsresultatet från 2019 och därför kan blicka framåt utan någon tung ryggsäck, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) .

– Tyvärr visar välfärdsnämnden och bildningsnämnden fortfarande underskott i sina resultat. Men jag vet att de jobbar hårt för att anpassa kostymen och de kommande åren fortsätter vi det långsiktiga arbetet med att få en ekonomi i balans, säger kommunstyrelsens vice ordförande Jon Björkman (V).

Kramfors kommunhus AB
Kramfors kommunhus AB består förutom moderbolaget av det allmännyttiga bostadsbolaget Krambo AB, Fastighetsbolaget Kramfast AB som har verksamhetslokaler och Mediateknik AB.

Bolagskoncernen gjorde en stor resultatförbättring mellan åren 2019 och 2020 på cirka 14 miljoner kronor. Varje bolag redovisade positiva resultat på ca 4-5 miljoner kronor vardera.

Orsaken till förbättringen beror på till viss del på minskade kostnader på grund av pandemin. För Mediatekniks del är fler anslutningsavtal och ökade nätintäkter bidragande orsaker till den förstärkta ekonomin.

– Det är glädjande att den omstrukturering vi gjort inom bolagskoncernen börjat sätta sig och att fiberutbyggnaden börjat ta fart. Att alla bolag levererar bra resultat bådar gott inför framtiden, säger Malin Svanholm.

Pensionsstiftelsen
År 2020 var ett år med stora svängningar på världens börser. Efter en kraftig nedgång under den första pandemivågen kom en lika kraftfull återhämtning.

För pensionsstiftelsen kunde året summeras till en positiv avkastning på 7,36 % vilket ska ställas mot jämförelseindex som steg 5,01 %. Pensionsstiftelsens resultat 2020 summerade till plus 14 miljoner kronor och värdetillväxten i stiftelsen sedan starten 2012 är drygt 90 miljoner kronor.

– Stiftelsen ska hjälpa till och trygga kommunens åtagande för tjänstepensioner till våra medarbetare så det är givetvis väldigt glädjande att placeringarna utvecklas positivt, säger Jon Björkman.

Tabellen beskriver resultatförändringarna mellan 2020 och 2019.

Årsredovisningen behandlas i nästa instans, Kramfors kommunfullmäktige, måndagen 26 april klockan 13.00

Läs mer:
Protokoll från kommunstyrelsen (2021-04-13)

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se