13 april 2022

Kommunkoncernens årsredovisning

Kommunkoncernens årsredovisning för 2021 visar ett mycket positivt resultat.

Resultatet för kommunkoncernenen uppgår till 78,1 miljoner kronor vilket är en förbättring i jämförelse med 2020 då resultatet uppgick till 52,8 miljoner.

Kommunkoncernen omfattar kommunens verksamheter (benämns Kommunen), de helägda kommunala bolagen, pensionsstiftelsen och kommunalförbund.

Kramfors kommun

Kommunens resultat på 34,7 miljoner kronor är en förbättring på 16,4 miljoner jämfört med 2020. Den positiva avvikelsen mot budget kommer till stor del av att statsbidrag och högre skatteintäkter än beräknat då pandemin inte fått så stor påverkan på samhällsekonomin som befarades hösten 2020 då budgeten antogs.

Ekonomi i balans

– Det goda resultatet innebär att vi klarar kommunfullmäktiges mål och stärker den långsiktiga ekonomiska ställningen. Vi har återställt det negativa balansresultatet från 2019 och även beslutat om att lösa ett av kommunens lån. Vi har därmed minskat kommunens skuld med 43,7 miljoner, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fortsatta utmaningar

Även om kommunens totala resultat är bättre än budget finns det nämnder som under året har haft ekonomiska utmaningar, bland annat har välfärdsnämnden hanterat stora merkostnader kopplat till pandemin. Likaså bildningsnämnden har ett underskott. Grundskolan och förskolan ett positivt resultat, men gymnasie- och vuxenutbildningsverksam­heten har landat på ganska stora underskott, vilket gör att nämnden som helhet inte klarat att hålla sin budget.

– Ekonomin är fortfarande ansträngd och vi kommer de närmaste åren att arbeta med att anpassa och ställa om verksamheterna utifrån kommunens ekonomiska förutsättningar, säger Malin Rydmark, ekonomichef.

Pensionsstiftelsen

Kramfors kommun har sedan 2012 en pensionsstiftelse som förvaltar avsatta medel för de anställdas pensioner. År 2021 blev ett starkt börsår trots flera nya vågor av pandemin och Stockholmsbörsen steg mer än 30 %. För stiftelsen blev det också ett mycket bra år och uppgången för helåret summerade till 16,33 %. Pensionsstiftelsens resultat som ingår i det samlade koncernresultatet uppgick till 32,7 miljoner kronor.

Kramfors kommunhus AB

Kramfors kommunhus AB är moderbolag till Krambo AB, Kramfast AB och Kramfors Mediateknik AB. Bolagen redovisar tillsammans ett resultat som uppgår till cirka 5 mkr.

Sammanställning resultatförändringar 2019-2021

Organisation

Resultat 2021

Resultat 2020

Resultat 2019

Kramfors kommun

+35

+18

-6

Kramfors kommunhus AB

+5

+12

-2

Kramfors pensionsstiftelse

+33

+14

+30


Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Malin Rydmark
Ekonomichef
Tel: 0612-801 37
malin.rydmark@kramfors.se