25 november 2020

Julgåva till alla medarbetare
och heja lokal handel!

Kommunstyrelsen beslutade igår den 24 november om en repris på sommarens uppskattande gest och ger anställda en julgåva – ännu ett Kramkort på 500 kronor. På så sätt stöttar vi samtidigt lokala företag och handeln i ansträngda tider.

– Våra medarbetare förtjänar ett extra tack och uppskattning för sina insatser just detta år. De utför ett fantastiskt jobb under väldigt speciella omständigheter. Samtidigt vill vi stötta våra lokala näringsidkare som kämpar på i minst sagt pressade tider, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Julgåvor tillhör inte vanligheterna för Kramfors kommun, men för år 2020 görs ett undantag. Pandemin är en stor utmaning för hela världen och den påverkar allt och alla. Kraftiga begränsningar och inskränkningar för den enskilde, stor press på vård/omsorg och många andra offentliga åtaganden samt ett mycket hårt slag mot delar av näringslivet.

Uppmaning att stötta vårt näringsliv
Pandemins ”andra våg” gör att en del av de företag som börjat återhämta sig ser med oro på den för många livsviktiga julhandeln.

– Vår förhoppning är att de arbetsgivare som har möjlighet följer vårt exempel och väljer att stötta våra lokala företag med Kramkortet. Det handlar om överlevnad och arbetstillfällen, säger Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande.

Kramkortet hos 50 företag
Kramkortet är framtaget av Kramfors Handel och gäller i dagsläget hos cirka 50 företag, som verkar inom olika branscher i hela Kramfors kommun. Det delas ut till alla som har en tillsvidareanställning i kommunen eller en månadsanställning då aktiviteten genomförs. Även timvikarier som tjänstgjort i betydande omfattning omfattas av beslutet.

– För butiker och serveringar i Kramfors har det lokala Kramkortet betytt mycket ekonomiskt under pandemin. Därför är beslutet att dela ut en julgåva i form av ett nytt presentkort i samarbete med Kramkortet en självklarhet, säger Malin Svanholm (S).

Håll avstånd
Vi är medvetna om att vi uppmanas undvika butiker och andra lokaler där många samlas men vi vet att våra näringsidkare tar smittan på största allvar och redan nu erbjuder ”coronasäkra” sätt att handla.

Rättslig grund
Kostnaden bedöms till cirka 1 miljon kronor och kommer att tas från kommunstyrelsen. Rättslig grund för beslutet är att arbetsgivare kan ge sina anställda skattefria gåvor upp till ett värde av 1 000 kronor per anställd. Arbetsgivaren får inte ge gåvan i pengar, men kan ge den i form av varor eller presentkort som inte kan bytas mot pengar.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se