09 juni 2022

Mål- och resursplan 2023 med planåren 2024-2025

Mål- och resursplanen är kommunens viktigaste dokument. Här framgår hur vi fördelar våra resurser, prioriterar arbetsuppdrag och utvecklingsområden och även hur vi följer upp vår verksamhet. Mål- och resursplanen för 2023 med planåren 2024-2025 har nu behandlats av kommunstyrelsen.

– Vi har gott om anledningar att känna stolthet över vår kommun. Våra medarbetare som under pandemin visat på styrka och flexibilitet, ett starkare företagsklimat och Kramforsbon som i oroliga tider ännu en gång ställer upp. Denna gång för att möjliggöra ett gott mottagande av de ukrainska flyktingarna. Jag känner stor tilltro till framtiden, även om vi har tuffa utmaningar framför oss så ska vi komma ihåg vilken kraft det finns i hela Kramfors, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kramfors ska fortsätta utvecklas som en attraktiv plats att leva, bo, arbeta och besöka. I det långsiktiga utvecklingsarbetet att bygga framtida Kramfors ligger de övergripande perspektiven med tillhörande mål fast, precis som ett antal utpekade prioriterade utvecklingsområden.

Prioriterade områden

– Vård, skola och omsorg är basen i vår välfärd. De uppdragen kommer alltid vara högst prioriterade. Utöver detta har vi även andra specifika utvecklingsområden som behöver ökat fokus, säger vice ordförande Jon Björkman (V).

Områdena är:

Barn och unga ska ha en meningsfull fritid med trygghet och studiero i skolan.

Kompetensförsörjning och samverkan för att möta bristyrken inom skola och välfärd.

Välfärd där integration och inkludering ska utvecklas för att stötta barn och vårdnadshavare i olika former av utsatthet. Omställning till god och nära vård för Kramforsbon. Arbetet med välfärdsteknik, kompetensförsörjning och vårdkvaliteten är viktigt för att nå målet.

Arbetsmarknad och samhällsutveckling. Föreningslivet och våra företag är starka drivkrafter och bidrar till kommunens utveckling. Arbetet omfattar bland annat ambitioner att utveckla en spelindustrinäring och fortsatt satsning på orts- och centrumutveckling.

Energi och klimat. Ny återvinningscentral i Ullånger, fastighetsnära matavfallsinsamling och öka takten för utbyte av fossilfria fordon i kommunens verksamheter och i bolagen.

Kommunens ekonomi

Kramfors kommun har tack vare tillskott av statsbidrag visat positiva resultat för både 2020 och 2021.

– Även om vi haft positiva resultat har vi stora utmaningar framför oss. Vi har en fortsatt svag ekonomi som kan förklaras med bland annat hög kostnadsnivå och befolkningsminskning. Vi kommer behöva arbeta hårdare med omställningsarbetet till nya arbetssätt och kraftfulla åtgärder i våra verksamheter. Dessutom pågår ett krig som skapar ekonomisk oro, säger Malin Svanholm (S).

Mål- och resursplan 2023 med planåren 2024-2025 fastställs i kommunfullmäktige den 20 juni 2022.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se