Placeholder
12 april 2024

Tillsammans för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete!

Fredagen den 5 april undertecknades för första gången gemensamma medborgarlöften 2024-2026 mellan kommunerna Kramfors, Härnösand, Sollefteå och Polisen.

Medborgarlöften är en del av polisens och kommunens samverkan i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Löftena syftar också till att öka medborgarnas och lokalsamhällets delaktighet.

— Våra invånares trygghet är en viktig och gemensam angelägenhet. Jag tycker att medborgarlöftena är en bra grund för samverkan dels mellan kommunorganisationen och Polisen och mellan oss grannkommuner, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

Samverkan mellan olika aktörer är en framgångsfaktor

För att nå framgång i det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet är samverkan mellan olika aktörer en förutsättning. Förutom ett nära samarbete mellan kommuner och polisen, sker även en samordning mellan kommunerna när det gäller brottsförebyggande insatser.

— Att vi kan ta fram ett medborgarlöfte tillsammans med grannkommunerna är en styrka och ett gott tecken på att vi hela tiden utvecklar och utvecklas genom att samverka för att tillsammans öka tryggheten för våra invånare, säger Elisabeth Svanberg samordnare Brottsförebyggande arbete och folkhälsa.

Medborgarlöften 2024-2026

Polisen och kommunerna kommer under åren 2024–2026 fokusera på följande fyra områden:

Droger

Polisen och kommunen ska:

  • Aktivt verka för att förebygga och begränsa användning av droger.
  • Arbeta för att tidigt upptäcka personer som riskerar att hamna i missbruk samt erbjuda dem erforderligt stöd. Ett extra fokus ska ligga på tidig upptäckt hos unga personer.

Hemmet ska vara en trygg plats

Polisen och kommunen ska:

  • Samverka för att förhindra våld i hemmet och/eller mot särskilt utsatta personer sker samt utveckla arbetet gällande hjälp till brottsutövare i syfte att förhindra att ytterligare brott begås.

Trafik

Polisen och kommunen ska:

  • Tillsammans med andra relevanta aktörer och ur flera olika perspektiv arbeta aktivt för att trafikmiljön ska vara trygg och säker för alla som vistas där, både på vägar med högre hastigheter och inne i kommunens samhällen.

Ekonomisk brottslighet

Polisen och kommunen vill:

  • Öka medborgarnas medvetenhet kring bedrägerier samt stärka deras förmåga att stå emot denna typ av brott. Tillvägagångssätt för dessa brott förändras och kunskap behöver spridas löpande. Genom att belysa och diskutera frågan önskar polisen och kommunen även minska känslan av skam när man blivit utsatt för brott och oro för utsatthet.
  • Gällande välfärdsbrottslighet och arbetslivskriminalitet ska polisen och kommunen arbeta för att motverka att externa aktörer, företag eller privatpersoner, otillbörligen utnyttjar kommunala eller regionala medel för egen vinning.

Till varje område kommer det kopplas aktiviteter som polisen och kommunen till stor del kommer genomföra i samverkan i syfte att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Samverkansöverenskommelse

Förutom medborgarlöftet så antogs samverkansöverenskommelse mellan Kramfors kommun och lokalpolisområde södra Ångermanland av kommunstyrelsen vid sammanträdet 9 april.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Tel: 0612-
förnamn.efternamn@kramfors.se