Placeholder

Ida Stafrin (C) oppositionsråd, Malin Svanholm (S) kommunstyrelsens ordförande, Jon Björkman (V) kommunstyrelsens vice ordförande.

09 april 2024

Ett jämställt Västernorrland – Vi är med!

Kramfors kommun ansluter sig till ”Ett jämställt Västernorrland – En länsstrategi för jämställdhet 2024-2027”.

– Det är för oss en självklarhet att vi ställer oss bakom Ett jämställt Västernorrland, säger unisont Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande, Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande och Ida Stafrin (C), oppositionsråd.

De är överens om att tillsammans, med övriga partier i kommunstyrelsen, fortsätta prioritera jämställdhetsarbetet och göra det vi kan för att bidra till ett Västernorrland och Kramfors där flickor och pojkar, kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet.

En gemensam riktning – Ett jämställt Västernorrland

Strategin är inte en handlingsplan som i detalj beskriver åtgärder och aktivite­ter. Den beskriver en gemensam riktning – Ett jämställt Västernorrland. Strategin är uppdelad i tre regionalt prioriterade områden med ett antal tillhörande målbilder. De prioriterade områdena har tagits fram utifrån de nationella jämställdhetspolitiska målen och har anpassats utefter regionala behov och förutsättningar i Västernorrland. Det har framför allt gjorts i samtal och diskussioner med ungdomar, sakkunniga, chefer och politiker i länet.

De tre regionalt prioriterade områdena:

  • Förebygga mäns och pojkars våld mot kvinnor och flickor.
  • Jämställd utbildning och arbetsmarknad.
  • Omfördela makt och inflytande mellan kvinnor och män.

Jämställdhet är särskilt prioriterat i Kramfors kommun

Kramfors kommun har jämställdhet som ett särskilt politiskt prioriterat område sedan ett antal år tillbaka och att ansluta sig till ”Ett jämställt Västernorrland – En länsstrategi för jämställdhet 2024-2027” är ett naturligt led i pågående jämställdhetsarbete och förenligt med kommunens övergripande målsättning.

Det är en styrka att vi i Västernorrland kan visa att vi enade går tillsammans i jämställdhetsarbetet. Våra invånare både lever och arbetar över våra kommungränser i hela länet, därför är det viktigt att vi signalerar samma budskap och arbetar mot samma målbild

Fler kan ansluta sig

Kommuner, statliga myndigheter, civilsamhällesorganisationer, företag och övriga aktörer inom Västernorrlands län kan ansluta sig till strategin för jämställdhet 2024-2027. För ökad jämställdhet behövs samarbete och ömsesidigt lärande. För att uppnå jämställdhet behöver vi arbeta inom våra respektive organisationer, i vår kontakt med invånarna och tillsammans över organisationsgränserna.

Beslut att ansluta sig till ”Ett jämställt Västernorrland – En länsstrategi för jämställdhet 2024-2027” togs vid kommunstyrelsens sammanträde 9/4.

Mer information

Länsstrategi för jämställdhet 2024-2027 Pdf, 890.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Ett jämställt Västernorrland (jamstalltvasternorrland.se) Länk till annan webbplats.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Malin Svanholm
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se