Trygghetslarm

Med ett trygghetslarm kan du larma dygnet runt vid akuta behov till exempel om du skulle falla och inte kan ta dig upp. På så sätt kan du känna dig trygg och säker i hemmet.

Trygghetslarm är en behovsprövad insats enligt socialtjänstlagen och som utreds av en biståndshandläggare.

Så här ansöker du

Du lämnar din ansökan vi vår e-tjänst. Vill du lämna in ansökan på papper finns en ansökningsblankett för bistånd. Pdf, 140.8 kB.

För mer information om trygghetslarm eller för att lämna en muntlig ansökan eller anmälan kan du kontakta en biståndshandläggare via kommunens kundtjänst, se Kontakt.

När används trygghetslarmet?

Trygghetslarmet används i situationer när du snabbt behöver hjälp. Det kan vara i situationer där du har ramlat, blivit akut sjuk eller behöver hjälp av annan anledning.

Så fungerar det

Trygghetslarmet bär du som ett armband eller runt halsen. Larmet är kopplat till en larmcentral, där operatörer kan bedöma situationen och skicka hjälp, såsom hemtjänstpersonal eller ambulans. Dessa larm bidrar till att skapa en ökad känsla av trygghet och självständighet för dig som användare, samtidigt som anhöriga kan känna sig tryggare i vetskapen om att hjälp snabbt kan tillkallas vid behov.

Stationära trygghetslarm

Stationära trygghetslarm fungerar i hemmet och bärs runt halsen eller handleden. Genom att klicka på knappen larmas personal och utifrån situationen möter vi ditt behov.

Mobila trygghetslarm

Mobila trygghetslarm fungerar både i och utanför hemmet. Larmet har en GPS-funktion och kan aktiveras både genom att den som bär det trycker på knappen eller att hemtjänsten lokaliserar en person som är försvunnen. Larmen är till för personer som vill fortsätta att ha ett aktivt liv utanför bostaden, men som begränsas av upplevd oro, ängslan och otrygghet.

Avsluta trygghetslarm

Om du har frågor eller vill avsluta ditt trygghetslarm kontaktar du en biståndshandläggare via kommunens kundtjänst, se Kontakt.

Avgifter

Information om kostnad för trygghetslarm hittar du under avgifter inom stöd och omsorg.

Uppdaterad:

Innehåll på sidan