Skadedjur

Skadedjur är bland annat möss, råttor och sorkar. Ett problem som blivit vanligare med åren är vägglöss (läs mer i länksamlingen). Mjölbaggar, ängrar, myror, silverfiskar och kackerlackor är exempel på annat som man inte vill ha i sin bostad.

Exempel på förebyggande åtgärder

Städa noggrant både inom- och utomhus eftersom du då undanröjer både födo- och boplatser.

Om ohyra eller skadedjur börjar dyka upp i större mängd i bostaden är det ofta något som lockar dem, till exempel spill av gryn, djurfoder eller någon annan föda. Ofta är det tillräckligt att ta bort "maten".

Om råttor och möss uppträder i större antal kan problemet bero på dåliga komposter, spill från fågelmatning eller att det finns bråte i närheten som innebär bra bostad åt djuren. Du bör råttsäkra byggnaden så att råttor och möss inte kan ta sig in.

När det gäller vägglöss är det bland annat bra att tänka förebyggande i samband med resor och inköp av begagnade möbler. I länksamlingen på den här sidan hittar du några länkar med information, där kan du även läsa mer om andra skadedjur, förebyggande åtgärder och sanering.

Den som bor i lägenhet ska kontakta hyresvärden, förvaltaren eller bostadsrättsföreningens styrelse. Fastighetsägaren har lagstadgat ansvar för sanering av skadedjur och ohyra i fastigheten.

Ägare till villor och radhus ansvarar själva för att bostaden hålls fri från ohyra och skadedjur. Vid problem bör försäkringsbolag eller saneringsföretag kontaktas. Tänk på att kontrollera vilka typer av saneringar just din försäkring täcker.

Uppdaterad: Sidansvarig: Erik Andrèe

Kontakt

Miljö- och byggavdelningen

Besöksadress
Ringvägen 34

Postadress
Ringvägen 34
872 80 Kramfors

Kontaktpersoner
Märith Löfgren
Tel: 0612-803 75
marith.lofgren@kramfors.se

Magnus Zeilon
Tel: 0612-803 51
magnus.zeilon@kramfors.se